10.9 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! France Cukjati o zborniku Trideset let slovenske države

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo s predsednikom Zbora za Republiko Francetom Cukjatijem govoril o knjigi (zborniku) Z lepilom na podplatih – Trideset let slovenske države, ki sta jo skupaj izdala Celjska Mohorjeva družba in Zbor za republiko. Avtorji prispevkov v knjigi so: Ivan Janez Štuhec, Janez Janša, Janko Kos, Stane Granda, Matija Ogrin, Aleš Maver, Klemen Jaklič, Dimitrij Rupel, Tone Krkovič, Igor Grdina, Mojca Škrinjar, Matevž Tomšič, Ignacija Fridl Jarc, Andrej Umek, Matej Kovač, Janez Podobnik, Ivan Žagar, Drago Čepar, Romana Tomc, France Cukjati, Janez Remškar, Jan Zobec, Helena Jaklitsch in Erika Jazbar.

France Cukjati se je rodil leta 1943 v Šentgotardu pri Trojanah. Po končanem študiju gradbeništva je vstopil med jezuite. Študiral je filozofijo v Zagrebu in teologijo v Frankfurtu, kasneje pa, ko je zapustil jezuitsko skupnost, pa je doštudiral medicino v Ljubljani.

Sprva je kot splošni zdravnik deloval v obratnih ambulantah Litostroj in Iskra, nato pa v splošni ambulanti na Vrhniki, kjer je postal direktor Zdravstvenega doma, kasneje pa zasebni zdravnik koncesionar. Bil je tudi prvi generalni sekretar Slovenske zdravniške zbornice.

Leta 2000 je v času Bajukove vlade opravljal funkcijo državnega sekretarja za osnovno zdravstvo na Ministrstvu za zdravstvo Republike Slovenije.

Za poslanca je bil na listi Slovenske demokratske stranke prvič izvoljen leta 2000, nato pa še leta 2004 in 2008. V obdobju med letoma 2004 in 2008 je bil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, med 2008 in 2011 pa njegov podpredsednik.

Bil je tudi predsednik Sveta Slovenske demokratske stranke.  Je predsednik Zbora za republiko.

Leta 2018 je izdal knjigo Slovenske podobe zla v katerih je z različnih vidikov pojasnil izvor zla, njegove značilnosti in posledice ter nakazal pot osvoboditve človeka in družbe izpod ujetosti v zlo.«

Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine