15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Dr. Žiga Turk o pomenu krščanstva in zablodah levice

Danes zvečer ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo prof. dr. Žiga Turk. Z njim bomo spregovorili o različnih knjigah in sporočilih, ki jih prinašajo.

Žiga Turk se je rodil leta 1962 v Ljubljani. Je redni profesor za gradbeno informatiko in dokumentacijo. Zaposlen je na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani in dela na Katedri za gradbeno informatiko.

Med 6. marcem 2007 in 21. novembrom 2008 je bil vladi Janeza Janše minister brez resorja, pristojen za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije ter gospodarskih in socialnih reform. Kasneje je bil generalni sekretar Skupine za razmislek o prihodnosti Evropske unije in član ali predsednik nekaterih visokih ekspertnih skupin pri Evropski komisiji, med drugim tudi tiste za lažne novice.

Bil je eden od t. i. “resetatorjev” (med njimi Matej Lahovnik in Janez Šušteršič), ki so v času Pahorjeve vlade zahtevali “resetiranje” Slovenije, ki so jo grabili hudi krizni krči in neuspešna politika.

Nekateri resetatorji so se kasneje včlanili v Listo Gregorja Viranta, Turk pa je ostal član SDS. Na državnozborskih volitvah leta 2011 je tako kandidiral na listi Slovenske demokratske stranke.

Med letom 2011 in 2013 je bil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, saj je bil ravno v njegovem mandatu zaradi varčevalnih ukrepov k ministrstvu dodan resor kulture.

Lani je na listi Nove Slovenije kandidiral z zadnjega 8. mesta za poslanca Evropskega parlamenta, pri čemer je iz članstva v SDS izstopil le dan pred evropskimi volitvami. A preboj v evropski hram demokracije mu ni uspel.

Je nekdanji kolumnist na portalu Siol.net, še naprej pa piše za portala Domovina in Časnik, prav tako piše lasten blog. Je eden prvih slovenskih računalničarjev in tviterašev. Na svojem profilu objavlja svoja razmišljanja tako v slovenščini kot angleščini.

Našega gosta bomo med drugim vprašali:

Leta 2012 vas je zelo pritegnila knjiga ameriškega sociologa Rodneya Starka Zmagoslavje razuma. Ob njej ste zapisali, da »knjiga razbije stereotip o mračnem srednjem veku in nazadnjaškem katoliškem krščanstvu«. V kakšnem smislu?

Dve leti nazaj vas je zelo nagovorila knjiga kanadskega profesorja klinične psihologije dr. Jordana Petersona, ki je zaslovel s svojo knjigo 12 pravil za življenje. Vi ste napisali spremno besedo k tej knjigi, ki jo je v slovenščini, izdala založba Družina. No, kljub temu, da se je v zadnjem času profesor znašel v precejšnji osebni stiski pa me zanima, zakaj je v zadnjih letih (po vašem mnenju) pritegnil takšno pozornost širše, svetovne javnosti?

No, na te stvari je v svoji knjigi Zablode, prevare, hujskaštva – Misleci nove levice opozarjal tudi, nedavno preminuli angleški  filozof Roger Scruton. Kot ste zapisali decembra v recenziji te knjige, je eno izmed sporočil njegove knjige to, da misleci t. i. nove levice niso nobeni znanstveniki, pač pa aktivisti…

Z dr. Turkom se bomo dotaknili tudi knjige kanadsko-ameriškega jezikoslovca ter kognitivnega  psihologa Stevena Pinkerja, ki je napisal knjigo Razsvetljenstvo zdaj – V zagovor razumu, znanosti, humanizmu in napredku in knjige popularnega izraelskega zgodovinarja Yuvala Hararija 21 nasvetov za 21. stoletje. On prav tako kot Pinker prisega na razvoj znanosti, predvsem umetne inteligence. Dr. Turka bomo zato vprašali, ali bo umetna inteligenca v prihodnosti razmišljala namesto nas? Ali to pomeni, da bodo roboti z umetno inteligenco v prihodnje nadomestili človeka?

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV!

Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

 

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine