19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Dr. Žiga Turk o Jordanu Petersonu, ideologijah, jugonostalgiji, levičarskih zablodah in EU

Piše: M. B.

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo s prof. dr. Žiga Turkom spregovoril o različnih knjigah in sporočilih, ki jih prinašajo. Dotaknila pa se bosta tudi aktualnega družbeno-političnega dogajanja v Sloveniji in Evropi ter začetka slovenskega predsedovanje Svetu Evropske unije.

Žiga Turk se je rodil leta 1962 v Ljubljani. Je redni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, prodekan za področje kakovosti in razvoja ter vodja programske skupine eGradbeništvo. Je univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, magister računalništva in informatike ter doktor tehniških znanosti. Vse naslove je dobil na Univerzi v Ljubljani.

V Sloveniji se ga starejša generacija računalnikarjev spomni kot so-ustanovitelja (leta 1984) in so-urednika (do leta 1987) revije Moj mikro in pionirja svetovnega spleta v Sloveniji (l. 1993). Njegova najbolj odmevna praktična izdelka sta Virtual Shareware Library (danes shareware.com) in orodje za izdelavo zbirk podatkov Woda.

V letih 2007-2008 je bil minister za razvoj v Vladi republike Slovenije. V letih 2008-2010 pa je bil generalni sekretar Skupine za razmislek o prihodnosti Evropske Unije, ki jo je vodil Felipe Gonzalez. Leta 2010-2011 je vodil ekspertno skupino o prihodnosti evropskih akademskih omrežij. Leta 2012-2013 je bil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport v Vladi republike Slovenije.

Je redni profesor za področje gradbene informatike in dokumentacije. Zanima ga gradbena informatika, upravljanje z gradbenimi informacijami, računalniško integrirana graditev in nekatere s tem povezane teme iz tehnologije in filozofije.

Ukvarja se tudi z modernimi oblikami poučevanja, prenosa znanja, znanostjo interneta in odgovornim raziskovanjem. Napisal je preko 150 znanstvenih člankov in sodeloval v številnih domačih in mednarodnih raziskovalnih projektih. Dva večja EU projekta je tudi koordiniral. Sodeluje v uredništvih treh mednarodnih znanstvenih revij. Aktivno bloga in tvita.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine