10.3 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo: Dr. Stane Granda o Zgodovinskem atlasu Slovenije, Slovenskem razkolu,…

Danes ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo zgodovinar dr. Stane Granda, s katerim bomo spregovorili o različnih knjigah, slovenskem zgodovinopisju in aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji.

Stane Granda se je rodil leta 1948 v Novem mestu, kjer je tudi maturiral. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral zgodovino in sociologijo. Po magisteriju iz zgodovine se je zaposlil na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa na ZRC SAZU. Leta 1995 je doktoriral.

Na omenjenem inštitutu je raziskoval gospodarsko, politično in družabno zgodovino Slovencev od začetka 19. stoletja do druge svetovne vojne. Kot redni univerzitetni profesor sodeluje na Fakulteti za kulturno zgodovino Univerze v Novi Gorici, Fakulteti za uporabne družbene študije in občasno tudi drugod. Je veteran vojne za Slovenijo, predsednik Združenja za slovensko besedo in član Zbora za republiko.

Z našim gostom bomo spregovorili o Zgodovinskem atlasu Slovenije, ki so ga po velikih mukah in naporih pred leti skupaj izdali založba Nova revija, Inštitut Nove revije in Inštitut Karantanija.

V atlasu je več kot dvesto velikih celostranskih kart, petdeset malih kart, številni tlorisi, preglednice in tabele. Vse to pa je tudi na kratko tekstovno obrazloženo. Gost bo komentiral različne karte v atlasu.

Našega gosta bomo med drugim tudi vpprašali:

Vi ste ob izidu Možinove knjige zapisali, da je s tem premagan strah, da bodo krivci in dogodki največje tragedije v slovenski zgodovini padli v pozabo. Ob tem je nedvomno jasno, da je Komunistična partija Slovenije okupacijo, se pravi to nesrečo za slovenski narod, izkoristila za krvavo komunstično revolucijo, ki se je začela že jeseni leta 1941…

Na mizi imava tudi odlično knjigo Aleša Noseta II. udarni ali Rupnikov bataljon. Zakaj je pravzaprav prišlo do ustanovitve Slovenskega domobranstva jeseni leta 1943?

Kako pa gledate na generala Leona Rupnika, ki je bil v času druge svetovne vojne najprej v italijanski internaciji, nato ljubljanski župan, zatem pa prezident Ljubljanske pokrajine? V zadnjem času je namreč veliko prahu dvignila odločitev Vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo sodbo jugoslovanskega vojaškega sodišča iz leta 1946 v njegovem primeru in zadevo vrnilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani v novo sojenje…

Kako pa ocenjujete stanje na področju muzealstva. V zadnjih letih so vodstvene funkcije v številnih muzejih po Sloveniji prevzeli preverjeni kadri iz vrst tranzicijske levice, kar se že odraža v obravnavi zgodvinskih tematik. Kako gledate na to?

In na koncu bomo dr. Grando vprašli, ali se bodo, glede na zadnje politično dogajanje, na državni ravni,  vremena Slovencem v prihodnje le zjasnila? »Bomo Slovenci kot narod končno zadihali s polnimi pljuči, ali pa bomo še vedno talci, ujetniki postkomunistične kvazi elite in z njo povezanimi omrežji?«

Skratka, vabljeni k ogledu oddaja Beremo na Nova24TV!

Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

 

 

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine