15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Dr. Jurij Perovšek o prvi slovenski narodni vladi leta 1918

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo zgodovinar dr. Jurij Perovšek s katerim bomo spregovorili o njegovi knjigi Slovenski prevrat 1918 – Položaj Slovencev v Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Dr Jurij Perovšek se je rodil leta 1954 v Ljubljani. Po končanem študije zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani  se je leta 1978 zaposlil na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani. Leta 1985 je magistriral s temo Država Slovencev, Hrvatov in Srbov kot način slovenske samoodločbe leta 1918, leta 1993 pa doktoriral s temo Slovenski liberalni tabor in nacionalno vprašanje.

V letih 1988/1989 se je študijsko izpopolnjeval na Institut für europäische Geschichte v Mainzu, leta 1995 pa prav tako v Nemčiji kot štipendist Deutscher akademischer Austauschdienst. V letih 2000 do 2005 bil docent za novejšo zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

V letih 1999–2003 je bil vodja raziskovalnega programa Politična, idejna in kulturna zgodovina Slovencev od srede 19. stoletja do 1990, od leta 2004 pa je vodja raziskovalnega programa Idejnopolitični in kulturni pluralizem in monizem na Slovenskem v 20. stoletju.

Raziskuje slovensko politično in idejno zgodovino od oblikovanja modernih političnih strank konec 19. stoletja do druge svetovne vojne. Glavni poudarek namenja politiki slovenskega liberalnega tabora ter slovenskemu narodnemu vprašanju v prvi jugoslovanski državi. Z raziskavami posega tudi na področje vojaško-civilnih odnosov med obema vojnama.

Od leta 2000 do leta 2002 je bil predsednik Zveze zgodovinskih društev Slovenije. Leta 2000 je prejel Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke na področju zgodovinopisja. Leta 2014 pa nagrado Klio Zveze zgodovinskih društev Slovenije za najboljšo monografijo. Je avtor številnih znanstvenih monografij in strokovnih člankov, več zbornikov virov in znanstvenih monografij.

Našega gosta bom med drugim vprašali:

Gospod Perovšek, vašo knjigo Slovenski prevrat 1918 – Položaj Slovencev v Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov, vsebinsko začenjate z Majniško deklaracijo iz leta 1917. Za kaj je le-ta pomembna in zakaj se je pravzaprav zavzemala?

Kako pa je potem prišlo do zamisli o ustanovitvi Narodnega sveta za Slovenijo in Istro, ki naj bi nekako predstavljal najvišjo vsenarodno instanco, ki bi skušala izpeljati program majniške deklaracije iz leta 1917?

In s kakšnim občutki so Slovenci takrat sprejeli  konec habsburške dobe in nastanek Države Slovencev, Hrvatov in Srbov 29. oktobra 1918?

No, že dva dni kasneje, 31. oktobra 1918 pa je prišlo do oblikovanja  prve slovenske narodne vlade? Kdo jo je ustanovil in sestavil? Kakšne so bile njene pristojnosti? Kot vemo so za predsednika prve slovenske narodne vlade izbrali Josipa viteza Pogačnika…

Dr. Jurij Perovšek bo spregovoril tudi o tem, kakšne so bile pristojnosti prve slovenske narodne vlade na vojaškem in mednarodnem področju ter v čem je pomen prve slovenske narodne vlade leta 1918 za nadaljnji razvoj slovenskega naroda in Slovenije.

Vsekakor pogovorna oddaja, ki je vredna vašega ogleda!

Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine