16 C
Ljubljana
petek, 6 avgusta, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Dr. Jože Možina o kolaboraciji komunistov z nacionalnimi socialisti, revolucionarnem nasilju in levičarskem plazu neresnic o slovenski medijski krajini

Piše: M. B.

Vabljeni v soboto ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Voditelj oddaje Metod Berlec bo z novinarjem, televizijskim voditeljem in zgodovinarjem dr. Jožetom Možino spregovoril o nekaterih travmatičnih obdobjih slovenske polpretekle zgodovine, slovenski medijski sceni in družbeno-političnem dogajanju v Sloveniji.

Jože Možina se je rodil v Dobravljah v Vipavski dolini leta 1968. Zaposlen je kot novinar, voditelj in avtor dokumentarnih filmov na Televiziji Slovenija. V letih 2006 do 2010 je bil direktor Televizije Slovenija.

Po izobrazbi je doktor zgodovinskih znanosti in diplomirani sociolog kulture. Uveljavil se je kot eden najprodornejših raziskovalcev slovenske polpretekle zgodovine, še posebno v televizijskem mediju.

Je avtor dokumentarne serije Pričevalci, voditelj oddaje Intervju in režiser nekaterih najbolj markantnih dokumentarnih filmov v slovenskem prostoru, med drugim: Škof Rožman – zločinec ali žrtev, Dosje Slobodan Milošević, Zločin, ki ne zastara, Zamolčani – moč preživetja, Uročeno zavetje, Čas vojne, Angola: dežela obljub, Skrivnostna celina, Urok Depale vasi, Katastrofa ob jezeru Kivu, Svetloba temnih obrazov, Pedro Opeka, dober prijatelj.

Prejel je številne nagrade v Sloveniji (dvakrat Jurčičevo nagrado, gong popularnosti in gong ustvarjalnosti za posebne dosežke), v ZDA (najboljši režiser dokumentarnih filmov na festivalu ITN v Hollywoodu), v Kanadi (nagrado za odličnost na področju filmske umetnosti) in v Indoneziji (nagrado za najboljši dokumentarni film, posebno nagrado žirije). Leta 2014 je za svoje dokumentarne filme prejel nagrado Prešernovega sklada.

Z dr. Jožetom Možino se bomo najprej spomnili osemdesete obletnice napada sil osi na Kraljevino Jugoslavijo 6. aprila 1941, nato izmišljene osemdesete obletnice t. i. Osvobodilne fronte 27. aprila 1941 in kolaboracije komunistov s nacionalnimi socialisti med leti 1939 in 1941. Šele po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo pa so se slovenski komunisti pa nalogu Kominterne »prebudili« in začeli z »uporom«, ki pa je bil v prvi vrsti namenjen obračunu z demokratično mislečimi Slovenci.

Pri tem bomo opozorili še na zelo problematično dejstvo, da je t. i. Osvobodilna fronta septembra 1941 razglasila monopol nad odporništvom v Sloveniji in s tem, kot je zapisal dr. Možina v knjigi Slovenski razkol, »tlakovala odprto konfliktno razmerje do drugih uporniških iniciativ in jugoslovanske vlade v Londonu«.

Spregovorili bomo tudi o Kardeljevem revolucionarnem ekstremizmu in Varnostno obveščevalni službi, partizansko-komunističnem genocidu nad Romi na Dolenjskem leta 1942, različnih partijskih mitih, ukradeni Moskovičevi vili v kateri še danes domuje stranka SD in lažnivem poročanju levičarskih aktivistov o stanju medijev v Sloveniji.

No, gosta pa bomo tudi vprašali, kako komentira napovedi, da na tranzicijski levici razmišljajo, da bi ustanovili nekakšen levi Demos…

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

Zadnje novice

Sorodne vsebine