18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Dr. Ivan Štuhec o lanskoletnem romanju po Sloveniji in s tem povezanimi premišljevanji

Piše: M. B.

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo s teologom prof. dr. Ivanom Štuhecem spregovoril o njegovih knjigah, predvsem o njegovi zadnji, ki nosi naslov Zgodbe iz nahrbtnika – Romarjevi vtisi s poti po domovini. Voditelj bo gosta med drugim tudi vprašal, kako komentira politični aktivizem na RTVS in aktualno družbeno-politično dogajanje.

Ivan Janez Štuhec se je rodil leta 1953 v Celju. Maturiral je na gimnaziji Frana Miklošiča v Ljutomeru leta 1973. Na Teološki fakulteti v Ljubljani je diplomiral leta 1981, leto kasneje pa je bil posvečen v duhovnika.

Podiplomski študij je nadaljeval na Univerzi »Gregoriana« v Rimu, kjer je leta 1985 magistriral iz moralne teologije, leta 1988 pa doktoriral. Izobraževal se je tudi drugod v tujini.
Do upokojitve leta 2019 je bil profesor za področje moralne teologije in družbenega nauka Cerkve na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in na enoti v Mariboru.

Njegovo področje raziskovanja je usmerjeno predvsem v družbeno-etična vprašanja in v tej zvezi raziskovanje družbenih tokov v dvajsetem stoletju in kasneje, vloge religije v sodobnem svetu, družbenega nauka Cerkve in vzgojno-izobraževalne problematike ter v zadnjih letih medgeneracijskih vprašanj.

Leta 1997 je soustanovil Vzgojno izobraževalni zavod Antona Martina Slomška v Mariboru. Od leta 2009 do 2019 je bil strokovni direktor Zavoda. Od leta 2019 pa rektor Vikariata Antona Martina Slomška.

Med drugim je bil predsednik Mohorjeve družbe Celje, član pogajalske skupine za urejanje odnosov med državo in Cerkvijo, tajnik sinode Cerkve na Slovenskem, član Medicinsko-etične komisije pri Ministrstvu za zdravstvo Republike Slovenije, in član različnih strateških in strokovnih svetov pri ministrstvu za kulturo in ministrstvu za šolstvo.

Bil je član komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, drugič član programskega sveta RTV Slovenija, član Zbora za republiko, član Evropskega združenja katoliških teologov – sekcija za Slovenijo in član več različnih mednarodnih združenj in uredništev.

In zakaj gre v knjigi? Zavod Antona Martina Slomška v Mariboru je bil ladja ledolomilka v zamrznjeni deželi postsocialističnega državnega šolstva. V zahvalo za čudežno rešitev tega projekta, ki so ga skoraj potopili Zvonovi, je šel dolgoletni direktor na romanje po domovini.

V slabih štirih tednih je prehodil velik del Slovenije, obudil spomine na svojo osebno prehojeno pot, na razvoj Zavoda, lucidno osvetlil dogajanje v državi in zbral zgodbe bolj ali manj znanih slovenskih krajev, njihovih legend, zgodovine in ljudi.

Avtor knjige je svojo zaobljubljeno pot sprva načrtoval od Ogleja v Italiji do Santiaga de Compostela v Španiji. Ker mu je načrte presekala epidemija, se je s konjem odpravil na pot po Sloveniji.

19. maja 2020, ko so se ukrepi zaradi covida-19 začeli rahljati, je z Miškom odrinil iz Vuzenice. 13. junija je brez konja pot zaključil na Ptujski Gori.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si


Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine