19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Dr. Bogomil Ferfila o Bližnjem vzhodu, Afriki, ZDA, Kitajski in najlepših otokih na svetu

Piše: M. B.

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV! Voditelj oddaje Metod Berlec bo s prof. dr. Bogomilom Ferfilo spregovoril o različnih knjigah, predvsem pa o mednarodnem dogajanju, ki ga je v zadnjem letu in pol zaznamovala epidemija koronavirusa, izvolitev novega ameriškega predsednika, vzpon Kitajske in posledično spremenjene geopolitične razmere.

Bogomil Ferfila se je rodil leta 1951 v Ljubljani. V mladosti je bil dvakratni mladinski državni prvak v dviganju uteži. Študiral je politologijo, ekonomijo, sociologijo in obramboslovje ter uspešno končal tri diplome, dva magisterija in en doktorat.

V letih 1990-1991 je bil na postdoktorskem izobraževanju v ZDA kot Fulbrightov štipendist. Leta 1998 je bil na postdoktorskem izobraževanju na Japonskem kot štipendist Japonske fondacije. Spomladi 1991 je predaval Primerjalne politike na Državni univerzi Cleveland, v ZDA. V poletnih semestrih 1991 in 1993 je predaval predmet Socialistična gospodarstva in države na Univerzi Manitoba, Kanada. V letih 1998 do 2014 je bil vsako leto od enega do dveh mesecev gostujoči raziskovalec na Univerzi Manitoba, Kanada ali Državni univerzi Washington, v Združenih državah Amerike.

Bogomil Ferfila je redni profesor Univerze v Ljubljani. Bil je ustanovitelj in vodja magistrskega študija za ameriške, nemške in svetovne študije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Poučuje in raziskuje na področju primerjalnih politik, regionalnih študij in javne ekonomike. Njegov dodiplomski in podiplomski študij je potekal na področju ekonomije, sociologije in politologije na različnih univerzah.

Založba Fakultete za družbene vede v Ljubljani je s pomočjo Ministrstva za kulturo leta 1994 začela izdajati njegovo zbirko knjig z naslovom Svet na dlani. Knjige v tej zbirki so sinteza interdisciplinarnih analiz posamezne države, potovalnih izkušenj pisca in izjemno obsežnega podpornega fotografskega gradiva. Vse skupaj je izdal že več kot šestdeset knjig. Kot raziskovalec in svetovni popotnik je do sedaj obiskal že več kot 160 držav sveta.

Prof. Ferfila je objavil več sto člankov in krajših del v številnih domačih in tujih revijah, zlasti kanadskih, poljskih, ameriških, srbskih in francoskih. Udeležil se je številnih mednarodnih konferenc in seminarjev ter kot gostujoči profesor krajši čas predaval na številnih znanih univerzah po vsem svetu. Po novem je tudi profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Prof. dr. Ferfila bo komentiral dogajanje v Sveti deželi, kjer smo ponovno priča napadom palestinskega islamističnega gibanja Hams na Izrael in izraelskim povračilnim ukrepom. No, nakazuje pa se možnost novega spopada v neposredni bližini, v severovzhodnem delu Afrike. Kot vemo je izredno nemirno tudi v Nigeriji, kjer deluje islamistična skupina Boko Haram. Dr. Ferfilo bo zato voditelj oddaje vprašal, ali je možno to islamistično nasilje v tej državi sploh ustaviti.

No, gosta pa bo voditelj oddaje tudi vprašal, ali je kaj upanja, da bo pritisk ekonomskih migrantov iz Afrike v Evropo v bližnji prihodnosti kaj popustil? »Ali nas bodo Afričani v prihodnjih desetletjih zaradi demografske eksplozije praktično preplavili? Ravno v zadnjih dneh se namreč spet povečuje izkrcavanje nezakonitih migrantov iz Afrike …

Dr. Ferfila pa bo spregovoril tudi o razmerah v ZDA. S pandemijo koronavirusa so se vsej delno spremenila tudi geopolitična razmerja v svetu. »Je moč reči, da Kitajska čedalje bolj diha Združenih državam Amerike za ovratnik, ali jo na nekaterih področjih že prehiteva?«

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine