6.9 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Dr. Bertoncelj o Izraelu in Sloveniji ter zakaj razvojno zaostajamo!

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo dr. Julij Bertoncelj, ki bo spregovoril o njegovih dosedanjih knjigah, še posebej pa o njegovi zadnji, ki nosi naslov SHALOM: Mir, popolnost, blaginja, s podnaslovom Potopisna in druga razmišljanja.

 

Dr. Julij Bertoncelj se je rodil leta 1939 v Medvodah pri Ljubljani. Leta 1962 je na Fakulteti za strojništvo na Univerzi v Ljubljani diplomiral. Leta 1974 je magistriral, leta 1977 pa doktoriral iz tehniških znanosti. Bil je gostujoči profesor in post doktorski študent na Stanford University v Kaliforniji in MIT v Bostonu, v Združenih državah Amerike. V letih 1978 do 1980 je bil svetovalec v kabinetu predsednika Gospodarske zbornice Slovenije za inovacijski proces, znanstveno-raziskovalno delo in izobraževanje tehnično-tehnoloških kadrov. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil najprej glavni raziskovalec v Poslovnem sistemu Gorenje, Velenje, nato pa štiri leta strokovni sodelavec Iskre Avtomatike za področje investicij in evalvacije produktov. Je avtor številnih strokovnih člankov in knjig.

Našega tokratnega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Bertoncelj. Konec lanskega leta ste skupaj z znanimi slovenskimi intelektualci pri naši založbi Nova obzorja izdali zbornik Iskanja slovenske poti. Kako ste zadovoljni z odzivi na ta zbornik?

No, če greva kar k vaši najnovejši knjigi, SHLAOM: Mir, popolnost, blaginja; Potopisna in druga razmišljanja. Zakaj ste se odločili napisati to knjigo?

Eden vaših glavni ciljev popotovanja po Izraelu je bilo mesto Jeruzalem. V knjigi se vračate v zgodovino tega svetega mesta, v čas Kristusovega rojstva, v čas, ko je bilo to območje del Rimskega cesarstva…

Akademik dr. Igor Emri je v uvodu vaše knjige zapisal, da Izrael predstavlja svetovni fenomen. »Na svetovnem odru so Izraelci kot Judje že tisočletja prisotni, a prava vrata so se jim odprla šele pred 70-timi leti. Od tedaj dalje so se vzpeli kot ptič Feniks v sam svetovni vrh, praktično v vsa najbolj prestižna področja raziskav in razvoja, od številnih industrijskih produktov do vesoljske tehnike.« Se pravi, da je Izrael zgodba o uspehu? Kaj je gonilo razvoja Izraela?

Zadnjemu poglavju v knjigi ste dali naslov: »Ampak Jeruzalem ni Ljubljana!« Zakaj? Kaj ste s tem želeli povedati? Kaj je torej zaključna misel vaše knjige o Izraelu?

Sociolog dr. Janez Jerovšek v recenziji Bertoncljeve knjige zapisal: »Primerjava s Slovenijo je poučna zato, da vidimo kaj smo mi naredili s svojo državo od ustanovitve do danes, in kaj so storili v podobnem časovnem obdobju Izraelci oziroma Židje. Slovenija je izšla iz propada socializma in komunizma v primerjavi z drugimi, predvsem vzhodno evropskimi državami, z določeno razvojno prednostjo. Kot vidimo smo to prednost zapravili, ker so nas tiste države, ki so bile za nami, razvojno prehitele. Razlog je v tem, da smo strukturno ostali ujeti v socializem in nas nekateri uvrščajo v edino socialistično državo v Evropi. – Formalno smo ukinili totalitarni sistem in uvedli pluralno strankarski sistem, vendar so komunisti, ki so bili na oblasti pol stoletja, s stalno novimi strankami ohranili oblast in to na vseh področjih in v vseh subsistemih. Namesto da bi energije in iniciative iz prebivalstva prišle do veljave in se sprostile, so ostale zablokirane, in namesto razvoja smo soočeni s stagnacijo.«

Skratka, zanimiva knjiga in zanimiv gost. Zato vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV!

Zadnje novice

Sorodne vsebine