19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Ddr. Igor Grdina o razvoju znanosti in visokega šolstva na Slovenskem ter ostalinah prejšnjega sistema

Piše: C. R.

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV! Voditelj oddaje Metod Berlec bo tokrat gostil rednega profesorja za slovensko književnost in za kulturno zgodovino dr. Igor Grdina s katerim bo spregovorili o razvoju slovenske znanosti in visokem šolstvu na Slovenskem ter komunističnem ideološkem obračunu s humanistično-družboslovnimi znanostmi po drugi svetovni vojni.

Igor Grdina se je rodil leta 1965. Leta 1994 je doktoriral na Univerzi v Ljubljani iz slovenske literature s temo o avtobiografiji v njenem okviru. Leta 2002 je na tej univerzi še v drugo doktoriral s tezo iz kulturne zgodovine – z mikroštudijo o skladateljih in zdravnikih Ipavcih, ki so odločilno zaznamovali zgodovino slovenske glasbe.

Je redni profesor za slovensko književnost in za kulturno zgodovino. Je zgodovinar, literarni zgodovinar, libretist, dramatik in prevajalec, čigar osebna bibliografija šteje več kot 1500 enot. Področje njegovega zanimanja je zgodovina starejše in novejše slovenske književnosti in kulturna ter politična zgodovina od srednjega veka do 20. stoletja.

Predaval je na Univerzi v Ljubljani in Univerzi v Novi Gorici. Dva semestra je bil gostujoči profesor na dunajski in mariborski univerzi. Vabljena predavanja je imel na univerzah v Kopru, Gradcu, Celovcu,

Tübingenu, Regensburgu in na Humboldtovi univerzi v Berlinu ter na Novi univerzi v Ljubljani.

Kot znanstveni svetnik službuje na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU. Je tudi sodelavec Alma Mater Europaea oziroma predavatelj na Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine