16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Brata Steinbacher o svobodnem tržnem gospodarstvu

Danes ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naša tokratna gosta bosta dr. Matjaž Steinbacher in dr. Mitja Steinbacher, brata, ki sta oba hkrati tudi ekonomista. Z njima bomo spregovorili o klasičnem liberalizmu in knjigah, ki o tem govorijo ter aktualnem dogajanju v Sloveniji in svetu.

Dr. Matjaž Steinbacher je docent iz področja financ in zaposlen kot upravljavec premoženja na Skladu NEK. Njegovo dosedanje delo pomeni preplet strokovnega in znanstvenega dela s skupnim imenovalcem ekonomija in finance.

Matjaž je doktoriral iz ekonomskih znanosti na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pod mentorstvom Harryja Markowitza, Nobelovega nagrajenca za ekonomijo. V letu 2013 je bil imenovan za pridruženega raziskovalca na Kiel Institute for the World Economy v Kielu v Nemčiji.

Na znanstvenem področju se Matjaž večinoma ukvarja z analizo kompleksnih sistemov v ekonomiji in financah ter razvojno teorijo iger. Iz omenjenih področij je Matjaž uspešno predstavil več prispevkov na uglednih mednarodnih konferencah in okroglih mizah ter imel predavanja na univerzi ETH v Zürichu in na Univerzi v Kielu, objavil pa tudi več prispevkov v recenziranih znanstvenih revijah (SSCI) in zbornikih.

Je soavtor knjige V svetu kapitalizma. Matjaž je bil ustanovni član Društva za svobodno družbo, kasneje tudi sourednik portala Steinbacher Media ter kolumnist.

Dr. Mitja Steinbacher je magister matematične ekonomije in doktor ekonomije. Doktoriral je leta 2016 na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru z disertacijo Likvidnostna past in domena stabilnosti bančnega sistema: mrežni pristop pod mentorstvom red. prof. ddr. Timoteja Jagriča.

Ukvarja se s področji numerične ekonomije, simulacijskimi metodami k agentu usmerjene ekonomije, teorijo iger in dinamiko strategij, z analizo ekonomsko-političnih ukrepov in z ekonomiko pravil. Pri svojem delu izhaja iz načel avstrijske šole ekonomske misli in metodologije, ki podpirajo uporabo umetnih okolij simuliranja.

S svojimi prispevki sodeluje na konferencah pod okriljem Game Theory Society in Society for Computational Economics. Z vabljenimi predavanji je sodeloval na Kiel Institute for the World Economy, na Univerzi v Donji Gorici in na konferencah pod okriljem ISIL in European Resource Bank. Mitja sodeluje z mnogimi ekonomsko-političnimi in znanstveno-raziskovalnimi inštituti z vsega sveta, svoja dela pa objavlja v referenčnih mednarodnih publikacijah.

Svojo znanstveno-pedagoško kariero posveča razvoju Fakultete za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu v Katoliško univerzo. Habilitiran je v docenta s področja metod raziskovalnega dela in ekonomije, sodeluje pa pri predmetih statistika, statistika za poslovno odločanje, temelji makro in mikroekonomije in metode raziskovalnega dela. Je soavtor knjige V svetu kapitalizma.«

V oddaji ju bomo tudi vprašali, kako bo dogajanje povezano s koronavirusom vplivalo na svetovno gospodarstvo, ki je bilo v zadnjem času že tako ali tako soočeno s trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko? In s tem tudi na Slovenijo…

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV!

Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine