10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Arheolog dr. Anton Velušček bo spregovoril o koliščarjih na Ljubljanskem barju

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV! Voditelj oddaje Metod Berlec se bo pogovarjal z arheologom prof. dr. Antonom Veluščkom, s katerim bo spregovorili o njegovem arheološkem delu, ki je v veliki meri povezano z raziskovanjem koliščarske kulture na Ljubljanskem barju.

Anton Velušček se je rodil leta 1965. Po študiju arheologije na Univerzi v Ljubljani, ki ga je končal leta 1994, je leta 1997 na isti univerzi magistriral iz prazgodovinske arheologije.

Študijsko se je izpopolnjeval tudi na Univerzi v Trstu. Leta 2001 je iz arheologije doktoriral na Univerzi v Ljubljani.

Od leta 1994 je zaposlen na Inštitutu za arheologijo ZRC SAZU. Zadnja leta je predstojnik tega inštituta, znanstveni svetnik in izredni profesor na Univerzi v Novi Gorici ter na Podiplomski šoli ZRC v Ljubljani.

Dr. Velušček se ukvarja s preučevanjem mlajše kamene in bakrene dobe jugo-vzhodno-alpskega prostora.  Je specialist za arheologijo mokrih tal in vodilni slovenski raziskovalec kolišč ter koliščarske kulture na Ljubljanskem barju.

Pri raziskovalnem delu, ki je izrazito interdisciplinarno, sodeluje z različnimi raziskovalnimi ustanovami tako doma kot v tujini.

Je avtor/soavtor skoraj petdesetih izvirnih znanstvenih člankov objavljenih v domačih in tujih znanstvenih revijah ter prav tako več deset znanstvenih prispevkov v monografskih publikacijah.

Uredil je tri znanstvene monografije o problematiki kolišč na Ljubljanskem barju ter monografijo in katalog razstave o arheološkem najdišču Spaha nad Brezovico pri Predgradu. Je avtor strokovne knjige ‘Koliščarji’.

Kot že uveljavljeni raziskovalec je vodil skupino, ki je odkrila in preučila najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, ki je bilo najdeno na arheološkem najdišču Stare gmajne pri Verdu. 

Vodil je tudi arheološke raziskave v jami Bestažovca, kjer so bile pred tem odkrite prve prazgodovinske jamske risbe na jugovzhodnoalpskem prostoru.

Bil je pobudnik in je eden izmed najzaslužnejših za vpis ižanskih kolišč na UNESCO-ov seznam svetovne kulturne dediščine.

Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine