18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

V Zimbabveju spor o kraju pokopa dolgoletnega predsednika Mugabeja

Kraj pokopa nekdanjega dolgoletnega predsednika Zimbabveja Roberta Mugabeja je zanetil hud spor med njegovo družino in vlado pod vodstvom sedanjega predsednika Emmersona Mnangagwe, poročajo tuje tiskovne agencije. Mugabejevo truplo so sicer v sredo pripeljali v Zimbabve iz Singapurja, kjer je 95-letni Mugabe umrl.

 

Tiskovni predstavnik Mugabejeve družine Leo Mugabe je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da želi družina izpolniti željo nekdanjega predsednika in ga pokopati v rodnem kraju Kutama, kjer je pokopana njegova mama. Kutama je od prestolnice Harare oddaljena približno 85 kilometrov.

“Pogajamo se z vlado, a doslej še nismo dosegli dogovora,” je še dejal Leo Mugabe. Zadnje srečanje med nekdanjo prvo damo Grace in predsednikom Mnangagwo o kraju pokopa se je namreč končalo neuspešno.

Zimbabvejska vlada si želi, da bi dolgoletnega, kontroverznega voditelja pokopali na polju junakov, kjer so pokopani politični voditelji države, ki imajo zasluge za neodvisnost Zimbabveja. Tam je tudi pokopana Mugabejeva prva soproga Sally.

Ne glede na kraj pogreba bodo v državi v soboto pripravili uradno žalno slovesnost, ki bo na enem od stadionov v prestolnici. Na slovesnosti pričakujejo predsednike držav iz vlad iz najmanj desetih afriških držav, med drugim iz Južne Afrike, Mozambika, Kenije, Zambije in Namibije.

Mugabe je prejšnji teden umrl v Singapurju, kjer je bil na medicinski obravnavi od aprila dalje. Za kakšno bolezen je šlo, vse do danes ni znano. Z njegovo smrtjo se v obubožanem Zimbabveju, kjer imajo skoraj trimestno inflacijo, pod pragom revščine pa živi približno 72 odstotkov prebivalstva, končuje neko obdobje. Za številne je Mugabe tako junak za svobodo Zimbabveja kot despot, željan oblasti, ki je uničil zimbabvejsko gospodarstvo in nasilno zatiral kakršnokoli opozicijo. Po skoraj štiri desetletjih na oblasti so Mugabeja odstavili v državnem udaru leta 2017.

Zimbabve je sicer bogat z rudninami. Ima ene od največjih zalog platine na svetu. Bogat je s premogom, kromitom, nikljem, bakrom, železovo rudo, vanadijem, kositrom, platinskimi kovinami in diamanti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine