2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

V ZDA opravili loterijski žreb z rekordnim 1,6 milijarde dolarjev vrednim glavnim dobitkom

V ZDA so v torek izžrebali številke loterijske igre Mega Millions, ki je imela rekordni znesek za glavni dobitek 1,6 milijarde dolarjev. Z loterije so danes sporočili, da je bil listek s pravilnimi številkami vplačan v Južni Karolini. Srečni dobitnik je torej samo eden.

 

Glavni dobitki ameriških loterijskih iger, kot je Mega Millions, so zadnje čase vse večji, ker so se loterijske oblasti odločile iz ljudi izvleči več denarja, saj se je v zadnjih nekaj desetletjih delež Američanov, ki upajo na tovrstno srečo, padel s 70 na 50 odstotkov.

Lani so ceno srečke za igro Mega Millions podvojili na dva dolarja ter malce spremenili pravila igre. Prej je igralec izbiral med petimi številkami od ena do 75 in eno dodatno številko od ena do 15. Sedaj izbira med petimi številkami od ena do 70 in eno dodatno številko med ena do 25.

Možnosti, da nekdo pravilno izbere pet številk, so se povečale, vendar pa to ne pomaga veliko, saj so se možnosti za dodatno številko, brez katere ni glavnega dobitka, krepko zmanjšale.

Možnost glavnega dobitka z eno kombinacijo je bila do lani ena proti 260 milijonom, sedaj pa je ena proti 303 milijonom. Povprečen Američan, ki kupuje srečke, na leto zanje zapravi 412 dolarjev. Seveda gre večinoma za revnejše ljudi, ki tako plačujejo dodatne davke.

Zvezne države so medtem postale tako odvisne od loterijskega denarja, kot so narkomani od mamil. Sprva se je denar večinoma porabljal za dodatno financiranje izobraževanja, torej izboljšanje kakovosti šolstva, danes pa loterijski denar kar neposredno financira šolstvo, države pa znižajo svoj proračun ali pa ga zapravljajo v druge namene.

Delež vplačil za igro Mega Millions si razdeli 44 zveznih držav, prestolnica Washington in Deviški otoki. Gre za neverjetne vsote, saj je samo država New York od tega leta 2016 dobila 3,3 milijarde dolarjev.

Večina zmagovalcev se odloči, da glavni dobitek vzame takoj v celoti namesto 30-letne rente, s katero bi dobil celoten znesek, seveda pred davki. To pomeni, da potem na primer od vsote 1,6 milijarde dolarjev dobi le 905 milijonov, ob tem, da mora še plačati davke.

Obdavčijo ga namreč tako zvezne kot državne oblasti, ob davčni napovedi za leto dobitka pa še enkrat. Na koncu mu ostane okoli 450 milijonov ali še manj, kar je seveda še vedno lep kupček, a veliko manj od obljubljenega.

Doslej rekordni glavni dobitek 656 milijonov dolarjev so si leta 2012 razdelili trije igralci iz treh različnih zveznih držav.

Zadnje novice

Sorodne vsebine