2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

V Veliki Britaniji je preštevanje glasov javno in dostopno medijem – v Sloveniji pa ravno obratno!

Konservativci Borisa Johnsona so odločno zmagali na parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji. To je pokazalo nočno preštevanje glasov. Kot kaže bodo imeli večino vseh glasov. Johnson je napovedal, da to pomeni, da bo dokončal Brexit. V mesecu dni.

 

Rezultati, ki pa še niso dokončni, so takšni:

Rezultat volitev v Veliki Britaniji

Največji poraženec volitev so laburisti, ki jih vodi Jeremy Corbyn, ta se, tako se zdi, poslavlja z vrha stranke. Dilema je le, ali bo šel takoj ali čez nekaj časa, kot se je to po zadnjih volitvah v Sloveniji zgodilo Miru Cerarju (SMC).

Laburisti so izgubljali celo v okrajih, kjer so zgodovinsko veljali za nepremagljive.

Drug veliki poraženec so liberalci. Njihova voditeljica, ki je v kampanjo šla z napovedjo, da bi lahko prevzela celo vlado, Jo Swinson, ni bila izvoljena niti za poslanko. Podobno kot pri nas lani nista bila Alenka Bratušek (SAB) in Karl Erjavec (DeSUS).

Ob konservativcih je zmagovalec volitev še Škotska nacionalna stranka, ki je popravila svoj delež.

Zanimivost volitev je bilo, da so svetovni mediji brez težav prikazovali preštevanje glasov. V Sloveniji je javni nadzor kamer televizij in sicer novinarsko delo v tem času onemogočeno.

Državna volilna komisija pa se zadnje čase dogovarja, da celo na sejah državne volilne komisije, ki vodi postopke, televizijske kamere ne bi bile več dovoljene, češ da motijo delo.

Več o tem “zapiranju” volilnih organov pred nadzorom javnosti v Sloveniji lahko preberete tukaj: DVK ZAPIRA VRATA NADLEŽNIM TV KAMERAM IN SNEMANJEM, ODSTAVILI SO ČAUŠEVIĆA

Zadnje novice

Sorodne vsebine