1.2 C
Ljubljana
sobota, 9 decembra, 2023

V Veliki Britaniji današnji dan najtoplejši letos

Vročinski val je te dni zajel tudi Veliko Britanijo, kjer so danes zabeležili najtoplejši dan v tem letu. V okrožju Surrey na jugu države se je živo srebro povzpelo na 33,9 stopinje Celzija. Oblasti so ob tem opozorile, da bi lahko vročinski valovi, ki bodo letno terjali več tisoč življenj, postali na Otoku nekaj običajnega.

 

Meteorološka služba Met Office je na Twitterju sporočila, da so v vasici Charlwood na jugu države danes zabeležili najvišje temperature letos doslej. Dodala je še, da “bomo najverjetneje zabeležili še hujšo vročino”.

Pred tem so sicer napovedali, da bi se lahko živo srebro na jugovzhodu države povzpelo tudi na okoli 36 stopinj Celzija, kar bi preseglo lansko najvišjo temperaturo, 34,5 stopinje Celzija.

V nekaterih delih države so poleg tega po navedbah meteorologov zabeležili že skoraj 60 zaporednih “suhih dni” oziroma dni, ko je zapadlo manj kot milimeter padavin. Za konec tedna sicer napovedujejo močno deževje.

V Veliki Britaniji so najvišje temperature doslej zabeležili med vročinskim valom leta 2003, ko se je živo srebro povzpelo na 38,5 stopinje Celzija. Vročina je takrat na Otoku terjala življenja več kot 2000 ljudi.

Okoljski revizijski odbor spodnjega doma parlamenta je sporočil, da bodo podobni vremenski ekstremi do leta 2040 najverjetneje postali nekaj običajnega. Odbor ocenjuje tudi, da bo vročina do leta 2050 povprečno terjala 7000 življenj letno, kar pripisuje predvsem starajočemu se prebivalstvu.

Kljub prepoznavanju resnosti tveganja “vlada ne uspe pripraviti načrtov za posledice, ki jih bodo imeli vročinski vali na zdravje ljudi, socialne službe in ključne državne infrastrukture, kot so promet, digitalni sistem in zaloge vode,” še piše v poročilu.

Vlada mora “razviti strategijo za zaščito starajočega se prebivalstva pred tem naraščajočim tveganjem”, je dejala opozicijska laburistka Mary Creagh.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine