11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

V Varšavi se odpira Muzej poljske vodke

V Varšavi bodo prihodnji teden odprli Muzej poljske vodke, s katerim se po besedah predsednika Združenja poljske vodke Andrzeja Szumowskega poklanjajo 500-letni zgodovini proizvajanja te pijače na Poljskem. Muzej se nahaja v osrčju varšavske četrti Praga, ki jo trenutno prenavljajo, v nekdanji tovarni vodke Koneser iz 19. stoletja.

Obiskovalci muzeja bodo lahko pokušali vodko in ugotavljali, kako in iz česa je narejena ta ostra in brezbarvna alkoholna pijača. Muzej se poklanja tej poljski nacionalni pijači, ki je obenem eden največjih izvoznih izdelkov. “Vodka je del naše DNK, naše zgodovine, dediščine in tradicije,” je poudaril Szumowski.

Poljaki in Rusi se še danes prepirajo o tem, katera je prava domovina vodke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Poljska je zibelka vodke,” je pred odprtjem muzeja zatrdil Szumowski in dodal, da metoda destilacije, ki so jo na Poljskem posvojili, izvira iz Zahodne Evrope. “Šele 100 let pozneje se je vodka pojavila v Rusiji,” je poudaril.

Poljsko vodko so pili tako kralji kot podložniki, uporabljala se je kot zdravilo, med 2. svetovno vojno pa so z njo celo podkupovali nemške nacistične sile. “Wodka”, kot ji pravijo na Poljskem, je ime dobila po brezbarvni tekočini kot rezultat destilacije krompirja ali žitaric – tradicionalno rži, pšenice ali drugega zrnja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine