4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

V Stični danes tradicionalno srečanje katoliške mladine

V Stični tretjo soboto v septembru vsako leto poteka tradicionalno srečanje katoliške mladine. Na letošnjem, že 37. po vrsti, organizatorji pričakujejo od 5000 do 6000 mladih iz vse Slovenije. Zanje so pripravili tri vsebinske programske sklope na temo mladih, različne delavnice in tržnico stojnic, vse skupaj pa bodo zaključili s koncertom.

 

Mladi se bodo na osrednjem prireditvenem prostoru pri stiškem samostanu, kjer že tradicionalno poteka Stična mladih, zbrali ob 9. uri, nato pa se bodo po besedah koordinatorke Helene Nagode razkropili po treh vsebinskih programih, ki bodo ločeno potekali na osrednjem prireditvenem prostoru, samostanskem travniku in v cerkvi. Med drugim bodo skušali odgovoriti na vprašanje, česa se mladi danes bojijo in kako lahko ta strah presežejo.

V popoldanskem delu bodo sledile delavnice, namenjene razpravi z različnih področij, med drugim o posvojitvi, bioetiki, zdravju, družini, poklicih, nekatere pa bodo tudi plesno in glasbeno obarvane. Delavnicam bo sledila maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof Franci Šuštar, tej pa zaključni koncert Stična benda. Dogajanje bodo popestrili z nogometnim turnirjem in tržnico stojnic, na katerih se bodo predstavljale različne organizacije za mlade.

Kot je na sredini novinarski konferenci, na kateri so predstavili letošnjo Stično mladih, povedal ljubljanski pomožni škof, je Stična v zadnjih 37 letih doživela kar nekaj sprememb. V začetku je šlo predvsem za začetno srečanje skupin mladinskega verouka, pozneje pa se je spremenila v celodnevno vseslovensko srečanje katoliške mladine. Posledično so morali dodajati različne dodatne vsebine, kot so delavnice, stojnice in podobno. “Včasih je bil poudarek na druženju in glasbi, zdaj pa je poudarek na druženju in na vsebini,” je dejal Šuštar.

Stična mladih po njegovih besedah mlade predvsem povezuje v prijateljstvu, veselju in molitvi. Sporočilo, ki ga dobijo v Stični, mladi po njegovih besedah odnesejo tudi v svoje družine in svoje širše okolje, zato je pomembna tudi za širšo družbo.

Po besedah Nagodetove za organizacijo Stične mladih že tradicionalno skrbi Skupnost katoliške mladine oziroma ožja skupina 25 ljudi. Z okvirnimi pripravami začnejo januarja, intenzivnejše priprave pa stečejo aprila. Samo letos bo v pripravo programa in ostalega vključenih 250 prostovoljcev in ustvarjalcev.

Število udeležencev Stične mladih je po njenih besedah glede na začetno obdobje nekoliko upadlo, a je zadnja leta stabilno, in se giblje okoli 5000 do 6000. Nekoliko se je spremenila tudi sama struktura udeležencev, saj se dogodka v zadnjih letih udeležuje več mlajših.

Zadnje novice

Sorodne vsebine