10.3 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

V sredo odkritje spomenikov padlim Slovencem med prvo svetovno vojno na Poljskem in Ukrajini

V Gorlicah na jugovzhodu Poljske bodo spomenik Slovencem, ki so tam padli med prvo svetovno svetovno vojno, odkrili v sredo. Pri odkritju, ki je bilo sprva predvideno za torek, bo sodeloval tudi predsednik republike Borut Pahor. Ministrica za obrambo Andreja Katič bo medtem v sredo sodelovala pri odkritju podobnega spomenika v ukrajinskem Lvovu.

Odkritje spomenika v Gorlicah sodi v sklop obeleževanja 100. obletnice konca prve svetovne vojne. V Gorlicah bo postavljen eden od dveh spomenikov v spomin slovenskim žrtvam prve svetovne vojne, ki so padli na galicijski fronti. Pahor ga bo odkril skupaj s poljskim kolegom Andrzejem Dudo, so navedli v predsednikovem uradu.

Na nedavnem uradnem obisku v Ukrajini sta predsednik Pahor in ukrajinski predsednik Petro Porošenko napovedala, da bo drugi spomenik stal v Lvovu v Ukrajini. Tega bo v sredo skupaj z namestnikom ukrajinskega obrambnega ministra Anatolijem Petrenkom odkrila Katičeva, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Z obema spomenikoma bo Slovenija počastila spomin na več kot 30.000 Slovencev, ki so v krvavih bitkah prve svetovne vojne izgubili življenje na tem delu vzhodne fronte. Zasnoval ju je oblikovalec Janez Suhadolc in sta ročno delo slovenskih kamnosekov, ki so spomenika izklesali iz pohorskega tonalita iz Oplotnice.

Kot so napovedali v Pahorjevem uradu, se bo predsednik republike ob robu slovesnosti na Poljskem srečal z Dudo. Med drugim bosta govorila o sodelovanju med državama.

Odnosi med Slovenijo in Poljsko so dobri in sodelovanje med njima se krepi na vseh področjih. Poljska je za Slovenijo pomemben partner tako bilateralno kot tudi v okviru Evropske unije in zveze Nato. V pogovorih se bosta sogovornika, kot napovedujejo v Pahorjevem uradu, predvidoma dotaknila vprašanj regionalnega sodelovanja, s poudarkom na sodelovanju Slovenije z višegrajsko skupino, katere članica je Poljska.

Poseben poudarek bo namenjen izmenjavi stališč o EU in njeni prihodnosti. Med temami pogovorov bo tudi izmenjava stališč glede razmer v regiji Zahodnega Balkana in evropski perspektivi te regijo. Prav tako bosta izmenjala poglede na sodelovanje obeh držav v Pobudi treh morij, še posebej v luči letošnjega vrha pobude, ki bo potekal septembra 2018 v Romuniji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine