7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

V Srbiji že leta 2017 našli s koronavirusom okuženega netopirja

Direktor Naravoslovnega muzeja v Srbiji dr. Milan Paunović velja za strokovnjaka za netopirje, zadnje čase se ukvarja tudi z raziskovanjem prenosa koronavirusa z netopirja na človeka, kar naj bi se zgodilo na Kitajskem. Ob tem je izjavil, da so pri netopirju v Srbiji našli koronavirus že leta 2017, vendar ni šlo za virus, ki povzroča COVID19. Sam sicer trdi, da ni nobene osnove za to, da bi se morali netopirjev bati in jih preganjati.

 

Netopirji imajo sicer življenjsko dobo od 25 do 30 let, samica pa ponavadi izleže enega mladiča, redko dva, za razliko od ostalih glodalcev, ki imajo od štiri do dvanajst mladičev v enem leglu. Zato so netopirji dokaj ogrožena živalska vrsta, čeprav jih je za zdaj še dovolj.

Po mnenju Paunovića netopirji niso prenašalci bolezni oz. koronavirusa. Koronavirusi se namreč nahajajo pri številnih živalskih vrstah, tudi pri psih, mačkah, ježih in ostalih živali. Za omenjene živalske vrste te virusi niso nevarni. Za zdaj ni pojasnjeno, kako je na Kitajskem virus prešel na človeka in ali gre za isto vrsto virusa kot pri netopirjih, pa tudi ne, ali je ta virus mutiral in postal patogen. V Srbiji se nihče od ljudi ne prehranjuje z netopirji. Če pa bi vas netopir ugriznil, bi bila velika večja verjetnost klasična infekcija rane zaradi ugriza kot pa okužba s koronavirusom, pravi Paunović. Fizičnih kontaktov med ljudmi in netopirji pa je razmeroma malo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine