9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

V španski vasici tudi tokrat v novo leto vstopili že opoldne

V španski gorski vasici Villar de Corneja so zdaj že tradicionalno v novo leto vstopili že ob 12. uri, čeprav leži v srednjeevropskem časovnem pasu. Predčasno so silvestrovali predvsem zaradi visoke starosti skupno 32 prebivalcev, ki so v povprečju starejši od 80 let.

Prebivalci, ki se jim je pridružilo še več obiskovalcev, so si na glavnem trgu točno opoldne zaželeli srečno novo leto, v skladu s špansko tradicijo ob prehodu v novo leto pa je vsak pojedel 12 grozdnih jagod, ob vsakem udarcu zvonov na mestni hiši po eno.

Predčasno praznovanje novega leta so sicer v vasi, ki leži v provinci Avila, uvedli že leta 2004. Pobudo za zgodnejše praznovanje je dala prav sedanja županja Carmen Hernandez, ki poudarja, da bodo novo leto opoldne praznovali tako dolgo, dokler bo vas obstajala.

Zaradi množičnega izseljevanja s španskega podeželja v vasici živi vse manj ljudi. V 50. letih prejšnjega stoletja je imel Villar de Corneja 350 prebivalcev, lani 37, letos pa samo še 32. Od tega jih samo 13 v vasi živi stalno.

Zadnje novice

Sorodne vsebine