1 C
Ljubljana
sobota, 9 decembra, 2023

V Sečoveljskih solinah do zdaj pridelali le desetino letnega načrta

V približno mesecu dni od začetka sezone so v Sečoveljskih solinah pridelali okoli 250 ton soli, kar je zgolj desetina letnega načrta, je za STA pojasnil Dario Sau. Najbolj jim je nagajalo nestanovitno vreme, a Sau ocenjuje, da bi se ob lepem vremenu lahko vendarle približali zastavljenim načrtom.

 

Prvi kristali soli so se v bazenih pojavili okoli 20. junija, tako da v solinah pridelujejo sol že približno mesec dni, je povedal Sau, ki v družbi Soline oz. Sečoveljskih solinah bdi nad pridelavo soli, in priznal: “Nismo zadovoljni z vremenom.”

V enem mesecu so tako zabeležili 12 oziroma 13 dni z večjimi ali manjšimi količinami padavin, kar je povzročilo precej zastojev.

Tako so do zdaj pridelali okoli 250 ton soli, s čimer niso zadovoljni, saj gre za le okoli desetino letnega načrta. Lani so za primerjavo pridelali skupno 2400 ton soli. Tudi solnega cveta so do zdaj pridelali relativno malo, med devet in deset ton proti skoraj 64 tonam, kolikor so jih pridelali v celotnem lanskem letu.

Nadaljevanje sezone bo prav tako odvisno od vremena. Po navadi se sezona pridelave soli zaključi sredi septembra. “Če bosta avgust in september res lepa, računam, da se bomo približali našemu planu,” je ocenil Sau, ki pa je obenem spomnil, da se je v zadnjih letih vreme pokvarilo že proti koncu avgusta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine