28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

V prihodnjem tednu se obeta suho vreme z nižjimi temperaturami

Neobičajno toplo vreme za ta letni čas se počasi poslavlja, vremenoslovci za prihodnji teden napovedujejo ohladitev. Podobno topel december so nazadnje zabeležili leta 1989, a letošnje leto bo verjetno med najtoplejšimi v zgodovini, je za STA dejal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje.

 

Obdobje netipično toplega vremena v naših krajih se bo konec tega tedna zaključilo. Še do sobote bo k nam z južnimi vetrovi pritekal afriško-sredozemski topel zrak. Od sobote pa se bo kroženje zraka nad Evropo spremenilo, nad območje Alp bo pritekal zrak iznad severnega Atlantika, ki bo postopno hladnejši, je obete opisal Gregorčič.

Konec tedna se bo zaključilo tudi deževno vreme, v prihodnjem tednu se obeta suho vreme z nižjimi temperaturami. Ob jutrih bo lahko malo pod ničlo, več bo jasnine, tako da bodo tudi temperaturne razlike med jutri in dnevi po Gregorčičevih besedah spet večje, kot so bile v teh dneh oblačnega vremena.

Podobno zelo toplo vreme so vremenoslovci v Sloveniji nazadnje zabeležili pred 30 let. Vendar so topla obdobja v zadnjem času postala pogostejša, vse manj je hladnih obdobij. V letošnjem letu je bil le mesec maj podpovprečen glede temperatur, vsi ostali so bili v povprečju ali nadpovprečni, je pojasnil Gregorčič.

Letošnje leto se bo gotovo uvrstilo med najtoplejša leta doslej za Slovenijo, predvideva meteorolog, ki ocenjuje, da bo povprečna letna temperatura nad dolgoletnim povprečjem.

Ob tem je izpostavil, da se dvigovanje temperatur dogaja že nekaj let. Najtoplejša zima je bila zima 2006/2007, najbolj vroče poletje pa leta 2003. A od takrat ostajamo na podobno visokih temperaturah. Vzorec se sicer spreminja in smo še vedno deležni hladnih mesecev, a toplih obdobij je vse več, hladnih pa vse manj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine