7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

V Postojni so se začeli usposabljati slovenski in ameriški vojaki

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) Postojna se danes začenja skupno usposabljanje pripadnikov Logistične brigade Slovenske vojske in ameriške kopenske vojske v Evropi, imenovano Lipicanec. Med usposabljanjem bo približno 400 udeležencev urilo denimo taktične premike in izvleko poškodovane tehnike.

Glavni del usposabljanja bo v dneh od srede do petka na strelišču Bač, 3. in 4. februarja pa bo večji del usposabljanja na vadišču Bile, so objavili na spletni strani SV.

Skupno usposabljanje z zavezniki poleg nižjih stroškov usposabljanja omogoča tudi izmenjavo znanj in izkušenj, souporabo zmogljivosti in infrastrukture ter pravično delitev bremen. Zaradi skupnih usposabljanj se poveča tudi medsebojno zaupanje pri delovanju v mednarodnih operacijah.

Vlada je v četrtek potrdila načrt vaj v obrambnem sistemu ter sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2020. Temeljni cilj države na obrambnem področju v letošnjem letu je denimo nadaljevanje razvoja SV, vzdrževanje povezljivosti v sistemu kolektivne obrambe in zagotavljanje pripravljenosti za izvajanje nalog vojaške in civilne obrambe. V obrambnem sistemu se bo nadaljevalo sodelovanje na vajah v Natu in EU ter preverjanje rešitev Nata in EU na nacionalni ravni.

Razvoj obrambnega sistema vključno s področjem usposabljanja bo temeljil na usmeritvah iz več dokumentov, med katerimi je denimo resolucija o strategiji nacionalne varnosti Slovenije. SV bo v skladu z vladnim sklepom letos izvedla 17 večjih vaj oziroma usposabljanj s približno 3360 udeleženci iz Slovenije in partnerskih držav. SV pri načrtovanju in izvedbi skupnih vaj spoštuje vse sporazume, sklenjene z lokalnimi skupnostmi, in dodatne usmeritve ministra za obrambo Karla Erjavca, so še zagotovili na spletni strani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine