14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

V Postojni je danes Furmanski praznik

Turistično društvo Postojna tudi letos pripravlja tradicionalni Furmanski praznik s pestrim, izvirnim in zanimivim programom za več tisoč obiskovalcev. Obsežen program ponuja veliko dogajanja preko celega dne, največje pozornosti pa je zagotovo deležen sprevod furmanov s številnimi vozovi, tovori in gosti.

Furmani poskušajo biti izvirni v zamislih in predstavitvah. Doslej niso manjkale niti štirivprege in osemvprege, v Postojno prihajajo tudi konjeniki, so zapisali v vabilu na prireditev.

Furmani se bodo ob 15. uri v sprevodu furmanov s konji, vozovi in tovori odpravili po Tržaški in Jamski cesti do osrednjega prizorišča v Parku Postojnske jame. Pridružili se jim bodo Postojnska godba 1808 in mažoretke Kulturnega društva Franc Žiberna Povir. Najizvirnejšega furmana z vprego in tovorom tudi letos čaka nagrada.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi prikaz kovanja konja ter žganjekuhe, predstavila se bodo starodobna vozila s svojimi vozniki, za naslov najboljšega se bodo potegovali harmonikarji z diatonično harmoniko.

Že v zgodnjih dopoldanskih urah bodo obrtniki predstavili preko štirideset obrti, ki so povezane s furmansko dejavnostjo. Številna lovska društva pa se bodo pomerila v pripravi najboljšega lovskega golaža.

Obiskovalci furmanskega praznika bodo lahko poskusili številne domače dobrote, zvečer pa je poskrbljeno tudi za druženje in zabavo ob glasbi in plesu.

Furmanstvo je bila ena od najpomembnejših dejavnosti, s katero so se ukvarjali prebivalci ob stari cesarski cesti Dunaj-Trst in je posledično prispevalo k razvoju drugih dejavnosti, kot so lesna industrija in gostinstvo.

S prireditvijo, ki jo prvo nedeljo v juliju pripravijo v parku Postojnske jame, Postojnci skušajo prikazati bogato dediščino tovorniških in prevozniških dejavnosti. Postojna je bila postojanka, kjer so se ustavljali in zbirali furmani. Furmanski praznik v Postojni je prerasel v vseslovensko etnološko prireditev in privablja obiskovalce iz Slovenije in tujine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine