22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

V okolici letališča Cerklje ob Krki v naslednjih treh dneh vojaška taktična vaja Sokol II

Na vojaških zemljiščih v okolici letališča Cerklje ob Krki se danes začenja tridnevna vojaška taktična vajo Sokol II, na kateri se bodo pripadniki 10. pehotnega polka 1. brigade Slovenske vojske urili v osnovnih bojnih postopkih, in to s poudarkom na ofenzivnem delovanju v pogojih zmanjšane vidljivosti. Del vaje bo potekal tudi ponoči.

 

Vaja bo potekala na obletaliških vojaških zemljiščih Jelšanski gaj in Gazice. Na vaji bodo uporabili manevrsko strelivo in brezpilotne letalne sisteme, sodelovale bodo helikopterske posadke, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Določen del vaje bo potekal v nočnih urah. Izvedli bodo tudi premike vojaških vozil, ki pa ne bodo motili pretočnosti prometa, so opozorili.

Tako bodo danes dopoldne in popoldne izvedli taktični premik manjših vojaških kolon v smeri Novo mesto-Cerklje ob Krki, popoldne se bodo pripravili na nočno delovanje in prenočitev na območju delovanja.

V četrtek se bodo urili na območju delovanja, ki ga bodo preletavala brezpilotna letala, zvečer med 17. in 22. uro predvidevajo streljanje z manevrskim strelivom in prelete helikopterjev, ponoči pa še taktični premik manjših vojaških kolon v smeri Cerklje ob Krki-Novo mesto.

Za petek, zadnji vadbeni dan, načrtujejo premik vojaških vozil na območje delovanja iz Novega mesta, sanacijo uporabljenega zemljišča in premik vojaških vozil iz Cerkelj ob Krki v matično enoto, ki ga nameravajo končati do 14. ure.

Na obrambnem ministrstvu so pristavili, da pripadnikom Slovenske vojske tovrstna usposabljanja omogočajo pridobivanje novih znanj in dragocenih izkušenj, potrebnih za obrambo domovine in izvajanje preostalih nalog delovanja v okviru zavezništva.

Slovenski vojaki s svojim znanjem in tehniko, ko je potrebno, pomagajo tudi v zaščiti in reševanju ter ob naravnih in drugih nesrečah, so še zapisali na ministrstvu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine