12.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V oddaji Beremo na Nova24TV o poučevanju in vzgoji v slovenski šoli

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. V oddaji bomo s profesorico slovenskega jezika in pisateljico gospo Heleno Alenko Bizjak in profesorico matematike ter slikarko gospo Anko Hribar Košmerl spregovoril o knjigi Učna ura pod cvetočo češnjo, vzgoji v slovenski šoli in slovenskem šolskem sistemu.

 

Gostji v oddaji Beremo bomo med drugim vprašali:

Gospa Bizjakova, vi ste se najprej izkazali kot pisateljica knjig za otroke. Lahko nekaj poveste o tem? Kaj vse ste napisali?

Plod vaših pedagoških izkušenj pa so knjige na temo pedagogike in vzgoje v šoli pri čemer je potrebno poudariti, da ste bili zaradi vašega bolj poduhovljenega pristopa, če lahko tako rečem, sredi devetdesetih let, kot profesorica na Športni gimnaziji v Šiški, tudi tarča levičarskih napadov. Kako je bilo s tem?

No, če preidemo h knjigi, zaradi katere smo danes skupaj v oddaji Beremo in nosi naslov Učna ura pod cvetočo češnjo. S kakšnim namenom ste napisali to knjigo?

Vi gospa Anka pa ste knjigo obogatili z zanimivimi in sporočilnimi ilustracijami oziroma slikami. Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili sodelovati pri tem projektu? Kako so te slike nastajale? Že naslovna stran knjige je mavrična in vzpodbudna…

Gospa Bizjak, na začetku knjigi pravite, da duša mladostnika prav hlepi po spoznanju samega sebe. Mladostnik si rad postavlja eksistencialna vprašanja o svojem obstoju: Od kod sem prišel? Kdo me je ustvaril? Kakšen je smisel mojega bivanja? Kam grem po telesni smrti?

Pogovor bo zanimiv za vse, ki jih zanima vzgoja v šoli v skladu s Slomškovimi načeli in domovinska vzgoja, ki je žal še vedno preveč zapostavljena. Skratka, v oddaji bomo spregovorili o vrednotah, ki rastejo iz korenin naše narodne samobitnosti in materinega jezika…

Zadnje novice

Sorodne vsebine