12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

V Metliki danes praznik mladega vina portugalka

V Metliki se opoldne začenja 11. vinski festival Mlada portugalka v Beli krajini, katerega osrednji del predstavlja točenje tamkajšnjega mladega rdečega vina, t. i. portugalke ali tudi potrgalke. Prireditelji pri Društvu vinogradnikov Metlika in Turističnem društvu Vigred Metlika glede na obisk v zadnjih letih pričakujejo do 1500 obiskovalcev.

 

Predsednik metliškega turističnega društva Vigred Rudi Vlašič je za STA povedal, da praznik mlade portugalke na metliški grad in v njegovo okolico pritegne številne Belokranjce, pa tudi obiskovalce iz preostale Slovenije. Vse bolj prispeva tudi k prepoznavnosti Metlike na turističnem zemljevidu Slovenije.

Pripravljajo sicer vrsto prireditev, med katerimi je opozoril na hkratni Festival belokranjske pogače in domačih kulinaričnih dobrot. Kot je dodal, se je za festival Mlada portugalka zadnja leta uveljavil tudi dodaten naziv mala vinska vigred.

Metličani bodo danes pripravili tudi belokranjski sejem, delavnico peke belokranjske pogače, ponudbo tradicionalnih belokranjskih jedi na sodoben način, v osrednjem delu popoldanske prireditve pa prihod voza s portugalko in vinarji na metliški Mestni trg.

Tam bo potekalo tudi njeno promocijsko točenje iz skupnega soda, pred metliškim gradom pa trgatev potomke najstarejše trte po starih običajih. Med drugim bodo pripravili še različne nastope, razglasitev najboljše portugalke po izboru obiskovalcev in še večerni zabavni spored do druge ure zjutraj.

Sicer pa je posebnost portugalke v tem, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v sveže, lahkotno in aromatično mlado vino, ki se posebno dobro poda k pečenemu kostanju, je še povedal Vlašič.

Zadnje novice

Sorodne vsebine