11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

V Mariboru se začenja 30. izdaja Folkart festivala

V okviru Festivala Lent se danes v Mariboru začenja 30. mednarodni folklorni festival Folkart. S folkloristi iz Argentine, Kenije, Peruja, Rusije in Slovenije bodo obeležili okroglo obletnico prireditve, iz katere je pravzaprav zrasel Festival Lent. Svojih začetkov se bodo spomnili tudi z razstavo v Minoritski cerkvi.

Folkart so na pobudo študentske folklorne skupine AFS Študent v Mariboru začeli prirejati leta 1989, pozneje pa so folklornim nastopom postopno dodajali še druge vsebine ter tako razvili Festival Lent.

“Folkart je s svojo aktivacijo dotlej opuščenega Dravskega nabrežja začel zgodbo o kulturi kot motorju za oživljanje mesta, ki jo že 26 let nadaljuje in tudi letos več kot uspešno piše Festival Lent,” izpostavljajo v Narodnem domu Maribor.

Folkart je prvi festival na svetu, ki je dobil pokroviteljstvo Unesca na konvenciji o nesnovni kulturni dediščini, njegov cilj pa je v Maribor pripeljati največje bisere ljudskega izročila z vsega sveta.

Na idejo zanj so v AFS Študent prišli ob 25. obletnici njihovega delovanja. Po besedah producentke Folkarta Alenke Klemenčič so želeli ustvariti festival, ki bo enak, če ne boljši od vseh tistih, na katerih so plesali po svetu. “In jim je uspelo. Prva leta je ambiciozno zastavljen projekt še iskal svoj prostor pod mariborskim soncem, vendar že čisto osvojil srca Mariborčanov. Kot uspešnega ga je že takoj ‘vzela pod perutnico’ svetovna nevladna organizacija CIOFF in Folkart je še danes edini slovenski festival, ki je uradno prepoznan s strani te organizacije,” je povedala.

Del svetovnega festivalskega združenja CIOFF je postal leta 1990. “Festival v mirnem in prijaznem vzdušju združuje tradicijo ter ljudsko umetnost sveta. Nastopajoči s svojim programom omogočijo občinstvu in tudi drugim udeležencem vpogled v kulturno tradicijo svoje dežele in stremijo za tem, da tudi sami razumejo kulturo drugih,” je izpostavil predsednik tega združenja Philippe Beaussant.

Letošnji Folkart bo po nekaj letih premora ponovno potekal na velikem plavajočem odru na Dravi. Tam bo danes ob 21. uri uradno odprtje festivala, slavnostni zaključek z ognjemetom kot tradicionalnim darilom za nastopajoče in Mariborčane pa bo v soboto zvečer.

“Izbrati skupine za jubilejno leto je bil poseben izziv,” je povedala Klemenčičeva. “Ponovno bomo doživeli raznolikost, tako značilno za prebivalce našega planeta.”

Skupina Nuestras Raices iz Argentine bo po napovedih predstavila temperamentne ritme ljudske tradicije in tanga, skupina African Tumbas iz Kenije vroče afriške ritme z bogatim ljudskim izročilom, folklorni ansambel Črna Gora iz Podgorice ponosno držo in očarljivo ležernost, prepleteno z aristokratskim poreklom, ob plesu srbskega KUD Sevojno pa bodo obiskovalci lahko podoživljali spomine na nekdanjo skupno državo.

Na Folkart bo letos prišla tudi skupina CIDAN iz Peruja, ki goji skrivnostno kulturo Inkov. Prvič se bo predstavila nomadska južnosibirska skupina iz ruske avtonomne pokrajine Tuve s pevci grlenega petja, iz Slovenije pa poleg domačinov AFS Študent tudi člani AFS France Marolt iz Ljubljane, ki so nastopili že na prvem Folkartu.

V soboto bo prav tako potekal 20. Otroški Folkart, na katerem se bodo predstavile otroške folklorne skupine iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Španije in Ukrajine.

Zgodovino Folkarta bodo predstavili na razstavi Okno v svet v Minoritski cerkvi, ki spada v okvir Evropskega leta kulturne dediščine. Pri tem se bodo spomnili več kot 220 folklornih skupin iz 72 držav, ki so gostovale na Folkartu. Med njimi so bili Maori iz Nove Zelandije, Burjati mongolskih korenin, Kubanci, Šrilančani, Filipinci in Južnoafričani.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine