19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

V lanskem letu največ očetov priznalo očetovstvo pred rojstvom otroka

Piše: C. R., STA

V letu 2021 so bila podana priznanja očetovstva za 10.423 otrok, pri 84 odstotkih se je to zgodilo že pred njihovim rojstvom, kar je najvišji delež doslej, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs). Za 36 otrok je bilo očetovstvo ugotovljeno v ustreznem postopku. V lanskem letu je bilo več kot polovica posvojitev otrok iz tujine.

Po podatkih Sursa je bilo priznanj očetovstva v lanskem letu za 236 oz. dva odstotka več kot leto prej. Za 12 odstotkov otrok je bilo priznanje očetovstva podano takoj v prvem mesecu po rojstvu, pri kar 99 odstotkih otrok je bilo priznanje očetovstva podano do njihovega prvega leta starosti. Kot kažejo podatki, je bilo 120 otrok priznanih pri enem letu ali pozneje, pri čemer so bili najstarejši stari že več kot 40 let.

Očetje, ki so podali priznanje očetovstva, so bili stari povprečno 33,8 leta. Tisti, ki so to storili pred rojstvom otroka, so bili v povprečju nekoliko mlajši (33,5 leta). 27 očetov, ki so lani otroke priznali za svoje, pa je bilo starih 60 ali več let.

Kot so navedli na Sursu, je bilo v lanskem letu evidentiranih 40 posvojitev otrok. Od teh je 17 otrok pred posvojitvijo živelo v Sloveniji, 23 pa v petih drugih državah, med temi je 18 otrok prišlo iz Sierre Leone.

V lanskem letu je bilo 40 otrok posvojenih. Od tega so jih 30 posvojili pari. Sedem otrok so posvojili zakonci oz. partnerji otrokovega biološkega starša, tri otroke pa je posvojila le ena oseba, še ugotavlja Surs.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine