17.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

V kinematografe prihaja animirana komedija Grinch

Danes na redni spored v kinematografe prihaja animirana komedija, ki predstavlja zgodbo o zelenem bitju, ki ne mara praznikov in se odloči, da bo zaradi tega drugim zagrenil najlepši praznični čas v letu – božič. Gre seveda za godrnjavega in zlobnega možica po imenu Grinch, ki bo postal Božiček in tako ukradel božič.

Filmski ustvarjalci uspešnih animacij Jaz, Baraba, Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov in Zapoj predstavljajo animirano pustolovščino, ki je zasnovana po zgodbi Dr. Seussa, enega najbolj priznanih ameriških avtorjev otroške literature, ki je ustvaril lik ciničnega in čemernega možica Grincha.

Nesramnemu zelenemu bitju je v originalni različici svoj glas posodil igralec Benedict Cumberbatch, v slovenski različici pa mu je svoj glas posodil slovenski komik Goran Hrvaćanin, ki se je ob snemanju neizmerno zabaval in razkril, da sta si z Grinchem najbolj podobna po kislosti.

Animirana komična poslastica GRINCH v kinematografe prihaja danes, 22. NOVEMBRA 2018,
na ogled pa bo v sinhronizirani 2D in 3D različici ter originalni s podnapisi.

Povezava do drugega napovednika: GRINCH
Povezava do prvega napovednika: GRINCH
Povezava do izvirnega napovednika s podnapisi: GRINCH

Povezava do vseh fotografij in video materialov: FOTO in VIDEO materiali

O ZGODBI:
V jami blizu mesteca Kdolsko živi samotarsko življenje čudaški Grinch, družbo mu dela zvesti prijatelj, psiček Max. Vsako leto mu prebivalci Kdolskega, Kdoji, dneve pred božičem pokvarijo z velikimi, svetlikajočimi in glasnimi praznovanji. In ker se letos Kdoji odločijo, da bo božič še trikrat večji kot običajno, Grinchu prekipi. Da bo naposled le imel mir in tišino, se odloči, da se bo na predvečer božiča preoblekel v Božička in ukradel božič.
Medtem ko Grinch tuhta vse podrobnosti svojega načrta, pa v mestecu dekletce, po imenu Cindy-Lou, s svojo druščino kuje načrt, kako bi na večernem obhodu pritegnila Božičkovo pozornost, da bi se mu zahvalila in ga obenem prosila za pomoč za svojo preobremenjeno mater samohranilko. Bolj ko se približuje božič, bolj se njeni dobronamerni načrti krešejo z načrti, ki jih ima v mislih Grinch. Se bo dekletčina želja uresničila in bo končno spoznala Božička, ali pa bo uspel Grinchev načrt, kako enkrat za vselej utišati predbožični vrvež?

O LIKIH:

GRINCH je bolj hudoben kot pa neusmiljen, bolj siten kot pa samo zloben. Pri svojem načrtu, da bi ukradel božič, ne želi kaznovati prebivalcev mesta Kdolsko, vendar preprosto zaustaviti božično norijo, da se mu z njo ne bi bilo treba več ukvarjati. Ima pa tudi svoje težave. Zaradi stresa in prenažiranja mu je zmanjkalo zaloge hrane, ki bi morale zdržati čez praznike, in tako se pač mora odpraviti v mesto. Sam se je odločil, da bo samotar, ki živi čisto drugače kot drugi meščani. A njegov lik se proti koncu zgodbe spremeni, saj se sooča z odpuščanjem in odrešitvijo.

Angleškega igralca Benedicta Cumberbatcha sta pritegnila dva razloga, da je vlogo sprejel – prvi je bil, da risanko ustvarja studio Illumination, ki je ustvaril že ogromno zabavnih, ganljivih in odličnih risank. Drugi razlog pa je bil, da so se ustvarjalci poglobili v Grinchev psihološki profil in orisali ozadje zgodbe, zakaj je njegovo obnašanje takšno, kot je. »Ko spoznaš, da je božič zanj boleč, ti priraste k srcu,« je še povedal Cumberbatch.

V sinhronizirani različici je svoj glas Grinchu posodil igralec in komik Goran Hrvaćanin, ki je, kot sam pravi, tudi on zagrenjen, tako kot so tudi vse njegove vloge zagrenjenci. »Z Grinchem sva si najbolj podobna po kislosti, s tem da jaz nikoli nisem bil zloben, zgolj občasno zagrenjen. Risanke obožujem že od malih nog, tako da mi je bila zabavna celotna izkušnja pri sinhronizaciji,« pa je povedal Goran, ko se je prelevil z zelenega možica.

MAX je zvest kuža svojemu gospodarju Grinchu, ne spregovori niti besede, njegova vdanost kaže na njegovo dobroto. Odnos Maxa in Grincha je najbolj izpostavljen v filmu, sta najboljša prijatelja. Max je njegov služabnik, natakar, prijatelj, tolažnik, varnostnik, sopotnik in še kaj. Je izjemno prilagodljiv kuža in zelo ljubezniv. Kljub temu, da se ne strinja z vsem, kar pade na pamet njegovemu gospodarju, mu je pripravljen stati ob strani za vsako ceno.

V izvirni knjigi je CINDY-LOU KDO majhna deklica, stara okoli dveh let, ki z Božičkom spregovori le o jelki, ki jo on hoče odnesti. V najnovejši različici je deklica malce starejša, ki pa ima dober načrt, da Božička ujame v past in ga prosi, da bi pomagal njeni materi, ki je preobremenjena s službo in družino. Njen lik je čisto nasprotje Grinchu, vedno je pripravljena pomagati, je polna optimizma, ki ji ga otroštvo dovoljuje. Je zelo pozitivna, dobrosrčna, pametna. Je svetloba, v vsakem vidi dobro, zase noče daril, želi le pomagati svoji materi. Ko se sreča z Grinchem, v njemu povzroči spremembo.

Grinchev sosed BRICKLEBAUM obožuje božič. Ves čas je dobre volje, kipi od energije, je radosten in popolno nasprotje osamljenemu in zagrenjenemu Grinchu.

DONNA KDO je samska mati treh otrok – Cindy-Lou ter dvojčkov Busterja in Beana. Dela po svojih najboljših močeh, pred drugimi skriva svoj obup, je nova vrsta mame v animacijah – nepopolna, samotarka in kruta resnica moderne dobe.

FRED je eden najbolj nepričakovanih novih likov. Ko Grinch išče jelenčke, da bodo vlekli sani, na stotine jelenčkov prestraši krik kozla, le Fred se ne da motiti. Tudi on ne spregovori besede, tako kot Max, in se zelo hitro privadi na skupno življenje z Grinchem in Maxom. Veže jih posebna vez, in ko bo Grinch najmanj pričakoval, se bo Fred izkazal.

GROOPERT, IZZY, OZZY in AXL

Prijatelji deklice Cindy-Lou, ki ji pomagajo pri načrtu, kako ujeti Božička. Vedno ji stojijo ob strani in so pripravljeni pomagati. Groopert je njen najboljši prijatelj in največji zaveznik. Najmanjša deklica Izzy je najpametnejša v skupini, je organizirana in pripravljena na vse. Ozzy rad duhoviči in je sladkarije, je vedno v težavah in se ne boji nobene akcije. Visoki Axl pa je bolj lene narave, a ko je treba, bo storil vse.

ZANIMIVOSTI:

• Illumination in Universal Pictures predstavljata animirano pustolovščino, ki je zasnovana po zgodbi Dr. Seussa, enega najbolj priznanih ameriških avtorjev otroške literature. Ustvaril je lik Grincha, ciničnega in čemernega možica, ki si zada cilj, da ukrade božič.
• Grinch je prvi animirani film produkcijske hiše Illumination, ki je posnet po istoimenskem filmu iz leta 2000, v katerem je glavno vlogo Grincha odigral komik Jim Carrey.
• Gre za najnovejšo animacijo produkcijske hiše Illumination. Pred Grinchem so ustvarili več izjemno uspešnih in priljubljenih risank, kot so Zapoj, tri dele Jaz, baraba, Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov, Lorax, Minioni in Hop.
• Ustvarjalci so si izvirno zamislili napovedi novih uspešnic – v tretjem delu filma Jaz, baraba (2017) je najstarejša Grujeva hčerka Margo nosila majico s podobo Grincha na sprednji strani, kar je bila očitna napoved prihajajočega animiranega filma Grinch. V prvem delu Jaz, baraba (2010) pa je Margo nosila majico s podobo možica Loraxa in tako napovedovala animacijo Lorax (2012), ki je tudi posneta po zgodbi Dr. Seussa. Tudi v drugih animacijah najdemo očitne napovedi – v Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov (2016) je na zadnji strani avtobusa, ki so ga živali ukradle, oglas za gledališko predstavo Zapoj in tako napoved nove animirane uspešnice Zapoj (2016).

IGRALSKA ZASEDBA: Benedict Cumberbatch, Rashida Jones, Angela Lansbury, Cameron Seely, Kenan Thompson, Pharrell Williams, Tristan O’Hare, Scarlett Estevez
SINHRONIZIRANA RAZLIČICA: Goran Hrvaćanin, Primož Pirnat, Julija Golob, Zala Ana Štiglic, Maja Končar, Uroš Buh, Aljaž Marko Golob, Ana Oksana Čehulič, Luka Rupert, Sebastjan Kušar, Jernej Kuntner, Matevž Mueller, Žiga Bunič in drugi
REŽIJA: Yarrow Cheney in Scott Mosier
SCENARIJ: Michael LeSieur, zasnovano po knjigi Dr. Seussa
ŽANR: animirana komedija

Zadnje novice

Sorodne vsebine