24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

V katerih državah je največja verjetnost, da naletite na avtomobil s prevrtenimi kilometri?

Piše: C. R.

Vozniki običajno svoje avtomobile menjamo na vsakih 3 do 5 let. To pomeni, da se vsaj dvakrat v enem desetletju srečamo s postopkom nakupa avtomobila, pri vsakem nakupu pa je prisotno tveganje, da bomo pri tem ogoljufani.

Pred kratkim je platforma za zgodovino avtomobilov carVertical ugotavljala, kako se pogostost prevare s prevrtenimi kilometri razlikuje med državami. Podjetje je izvedlo raziskavo na podlagi skoraj 900.000 preverjenih zgodovin avtomobilov iz leta 2021. Ugotovitve kažejo na prisotnost goljufij z nazaj prevrtenim števcem kilometrov. Presenetile pa vas bodo morda tudi nekatere druge ugotovitve!

Nazaj prevrten števec kilometrov je najbolj pogost v Srednji in Vzhodni Evropi

Glede na podatke je prevrtavanje kilometrov najbolj razširjeno v Latviji. Več kot 24 odstotkov vozil v tej državi, ki so bila pregledana na platformi, je imelo na števcu spremenjeno število kilometrov. Ta osupljiva številka namiguje na to, da vsak četrti kupec rabljenega avtomobila v Latviji dobi avtomobil, ki so ga imeli v rokah goljufi.

Drugo mesto po največjem deležu prevar s kilometrino gre Romuniji. Vsak peti rabljen avtomobil ali skoraj 20 odstotkov avtomobilov, ki so bili pregledani na carVertical-u v Romuniji, je imelo težave s kilometrino.

foto: carvertical

Tudi v drugih baltskih državah ni videti dobro, saj je Estonija tretja država z največjim deležem rabljenih avtomobilov s prevrtenimi kilometri, Litva pa četrta. Med državami z višjim odstotkom vozil z lažnim števcem kilometrov sta tudi Rusija in Ukrajina.

Po drugi strani je situacija v nekaterih državah Srednje in Južne Evrope videti veliko boljše, a tudi na bolj »čistejših« trgih se še vedno najde veliko avtomobilov, ki imajo nazaj prevrten števec kilometrov. Vsak deseti rabljen avtomobil, ki je bil preverjen na Češkem, Slovaškem, v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji ima prevaro s kilometrino. Delež vozil s prevrtenimi kilometri pa je na Poljskem in Madžarskem dosegel 12 oziroma 14 odstotkov.

Kolateralna škoda za evropsko gospodarstvo

Vodja za komunikacijo pri carVertical-u, g. Matas Buzelis, opominja na to, da težave s transparentnostjo v Evropi vsako leto stanejo milijarde evrov. Tisti, ki kupujejo poceni morda mislijo, da gre za ugoden nakup, toda v resnici, če ima avto nečisto zgodovino, lahko na koncu potrošijo veliko več denarja za popravila.

»Glavni viri za uvoz rabljenih avtomobilov za vzhodnoevropske trge so Nemčija, Francija, Belgija, Nizozemska in Italija. Čezmejni uvozi avtomobilov so najbolj tvegani, ker ravno tu pogosto prihaja do spreminjanja kilometrine. Prevrtavanje prevoženih kilometrov na avtomobilu je tako rekoč nevidno kaznivo dejanje, ki po nekaterih znanstvenih raziskavah samo v Evropi povzroči več kot 9 milijard evrov gospodarske škode na leto,« pojasnjuje Buzelis.

Težava je v tem, da oblasti sleparjev, ki prodajajo avtomobile s prevrtenimi kilometri, ne morejo učinkovito izslediti, ostaja pa tudi vprašanje zakonodaje o kaznih za tovrstno kaznivo dejanje. Nekatere zahodnoevropske države goljufom, ki se ukvarjajo s prevrtavanjem števca kilometrov, izrekajo velike denarne kazni ali celo zaporno kazen, vendar na šibkejših trgih, kjer so avtomobili v povprečju starejši, običajno ni dovolj sredstev za reševanje tovrstnih težav.

Avtomobile z lažno kilometrino je veliko težje prodati

Leto 2021 je bilo zaradi nenehne krize s polprevodniki za avtomobilsko industrijo zahtevno. Nihče ni želel prodati svojega avtomobila, saj ni bilo novih vozil, ki bi zamenjala stare. Kupci rabljenih avtomobilov so še vedno v težavah, saj na trgu rabljenih avtomobilov opazno primanjkuje tistih, ki so brezhibna.

Po navedbah carVertical-a nam bo celotno leto 2022 še naprej prinašalo iste težave. Buzelis poudarja, kako pomembno je pri nakupu rabljenega vozila preveriti zgodovino avtomobila. »Res je, da so ob vseh motnjah v dobavni verigi v zadnjih nekaj letih brezhibna vozila precej redka. Vendar to ni izgovor, da bi se kar na hitro odločili za določen avtomobil. Preverjanje zgodovine lahko razkrije številne pogoste prevare, s katerimi se boste srečali na trgu, med katerimi so najpogostejše prevare s kilometrino.”

Ne samo, da so vozila z lažnim števcem kilometrov bolj težavna in dražja za vzdrževanje, ampak jih je tudi zelo težko prodati po prvotni ali tudi nižji ceni. Po mnenju avtomobilskega strokovnjaka kupci na koncu pogosto preplačajo avtomobil, ki ima nepravo število kilometrov na števcu, tudi do 25 odstotkov. Ker pa je transparentnost na trgu vedno večja, bo takšen avtomobil vse težje prodati.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine