16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

V Hongkongu zaplenili dve toni slonovih oklov

Cariniki v Hongkongu so v kontejnerju iz Nigerije odkrili več kot osem ton lusk luskavcev in dve toni slonovih oklov. Obe vrsti spadata med ogrožene živalske vrste. V kontejnerju naj bi bila glede na deklaracijo sicer zmrznjena govedina. “Gre za rekordno količino zaseženih lusk luskavcev,” je sporočila hongkonška carina.

 

Sporni tovor so našli 16. januarja. Skupaj je bilo v kontejnerju 8300 kilogramov luskavčevih lusk in 2100 kilogramov slonovih oklov. Pošiljka naj bi bila na črnem trgu vredna okoli osem milijonov ameriških dolarjev. Policija je v povezavi s pošiljko prijela moškega in žensko iz trgovskega podjetja iz Hongkonga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To kitajsko mesto naj bi bilo sicer v ospredju nezakonite trgovine z izdelki iz ogroženih živali. Glede na poročilo tamkajšnjih aktivistov za pravice živali in boj proti nezakoniti trgovini z ogroženimi živalskimi vrstami izpred dveh tednov naj bi samo v Hongkongu odkrili petino vse zasežene slonovine na svetu in skoraj polovico vseh zaseženih luskavcev. A ker gre le za odkrite in zasežene količine, so prave verjetno še nekajkrat večje, so opozorili.

Luskavci so priljubljeni tako zaradi mesa kot tudi domnevnih zdravilnih lastnosti, ki naj bi jih imele njihove luske, pa čeprav gre zgolj za roževino, iz kakršne so recimo tudi človeški nohti. Najbolj v njihovo zdravilno moč verjamejo na Kitajskem, kjer je povpraševanje visoko.

Luskavci so v zadnjem času tudi najbolj množična žrtev tihotapcev. So nočne živali, ki se pred nevarnostjo branijo tako, da se podobno kot jež zvijejo v klobčič. Divji lovci jih zato zlahka poberejo. Njihove populacije so se v zadnjih letih močno zmanjšale.

Podobno je na Kitajskem še vedno prisotno povpraševanje po slonovini ali pa nosorogovih rogovih. Kitajska je sicer trgovino s slonovino prepovedala šele lani. Hongkong pa zdaj poskuša počasi ustaviti trgovino s temi izdelki skozi svoje pristanišče.

Zadnje novice

Sorodne vsebine