7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

V Budimpešti po nesreči ladje nadaljujejo iskalno akcijo za pogrešanimi

V Budimpešti nadaljujejo iskalno akcijo za 21 pogrešanimi po nesreči turistične ladje na Donavi v sredo zvečer, v kateri je umrlo sedem Južnokorejcev. Upanje, da bodo pogrešane našli žive, je vedno manjše, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Policijske in vojaške ladje so že drugo noč zapored nadaljevale iskalno akcijo, a njihovo delo otežujeta tok in nivo reke, ki je po več dnevih deževja naraslo.

V bližini nesreče so namestili žerjav in pomožni pomol, ki ga uporabljajo potapljači. Zaradi tokov so območje iskalne akcije razširili na celotno Donavo do meje s Srbijo. Predvidoma danes bodo v državo prispeli tudi dodatni reševalci in potapljači iz Južne Koreje.

Strokovnjaki opozarjajo, da je zaradi tokov in nivoja reke reševalna akcija zelo nevarna in da bodo verjetno potrebovali več dni, da bodo ladjo dvignili na površje.

V eni najhujših ladijskih nesreč na Madžarskem je v sredo zvečer križarka trčila v manjšo turistično ladjo, ki je potonila. V nesreči je umrlo najmanj sedem južnokorejskih turistov, 19 Južnokorejcev in dva madžarska člana posadke še iščejo. Nesrečo je preživelo sedem ljudi.

Po navedbah organizatorja turističnega obiska Južnokorejcev je bila večina potnikov starih med 50 in 70 let.

V Budimpešto so danes prispeli že prvi svojci mrtvih in pogrešanih Južnokorejcev, med drugim pričakujejo tudi južnokorejsko zunanjo ministrico Kang Kyung-wha.

Policija je pozno v četrtek sporočila, da so kot osumljenca za nesrečo aretirali in zaslišali ukrajinskega kapitana 135-metrske ladje za križarjenje. Sumijo ga ogrožanja varnosti pomorskega prometa, ki je povzročilo več smrti.

Nesreča se je zgodila blizu poslopja madžarskega parlamenta v središču prestolnice. Vzrok nesreče še ni znan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine