29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

V Bruslju nocoj veliko soočenje pred evropskimi volitvami

V plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Bruslju bo drevi veliko soočenje pred evropskimi volitvami, v katerem se bodo pomerili vodilni predstavniki konservativcev, socialdemokratov, zmernih evroskeptikov, liberalcev, zelenih in levičarjev, ki se potegujejo za položaj predsednika Evropske komisije ali druge vodilne položaje v EU.

 

Mnenja bodo soočili vodilni kandidat desnosredinske Evropske ljudske stranke Manfred Weber, vodilni kandidat socialistov Frans Timmermans, vodilni kandidat zmerno evroskeptičnih evropskih konservativcev in reformistov Jan Zahradil, ena od sedmih članov volilne ekipe liberalcev Margrethe Vestager, ena od dveh vodilnih kandidatov zelenih Ska Keller in eden od dveh vodilnih kandidatov evropske levice Nico Cue. V ospredju bodo zaposlovanje, migracije, populizem, podnebne spremembe in globalna vloga EU.

Enoinpolurno soočenje, ki ga v parlamentu opisujejo kot “predsedniško TV-razpravo”, se bo začelo ob 21. uri. Že pred tem so predvideni dogodki za novinarje – brifingi o konceptu vodilnih kandidatov, volilni kampanji, drevišnjem soočenju ter volilnih dneh in volilni noči. Zagotovljeno je tolmačenje v 23 uradnih jezikov EU – v vse, razen v irsko gelščino oziroma irščino. Po brifingih bo pred soočenjem še koktajl za mreženje.

To bo največje predvolilno soočenje, saj v njem sodeluje največ, šest strank. V Maastrichtu konec aprila je manjkal Weber, v Firencah v začetku maja pa ni bilo ne Zahradila ne levice. Soočenje v Maastrichtu je bilo zelo nizozemsko, občinstvo očitno naklonjeno domačinoma, Timmermansu in predstavniku zelenih Basu Eickhoutu, sicer pa osredotočeno na digitalno in trajnostno Evropo. V Firencah pa so bili v ospredju migracije, socialna in gospodarska vprašanja, podnebne spremembe, varnost in zunanja politika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine