16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

V Babnem polju zjutraj kar -11 stopinj Celzija

jDanes zjutraj so termometri marsikje po Sloveniji pokazali najnižje aprilske temperature v zadnjih desetletjih. V Babnem polju je bilo zjutraj -11 stopinj Celzija, v Logatcu pa -8,7 stopinje, kažejo podatki Agencije RS za okolje. Dežurni prognostik agencije je razložil, da je do ohladitve med drugim prišlo zaradi jasne noči z malo vetra.

 

Veter bi namreč lahko razpihal hladen zrak, ki je prišel k nam, hkrati pa je začel v višinah že dotekati toplejši zrak. Tako je prišlo do inverzije, hladen zrak v nižinah je ostal zaradi toplejšega zraka v višinah ujet in se je še bolj shladil, je razlog za današnjo ohladitev za STA opisal dežurni prognostik Andrej Velkavrh.

Potrdil je, da gre za eno najhladnejših aprilskih juter v Sloveniji v zadnjih desetletjih, in dodal, da v prihodnjih dneh ne bo več tako hladno kot danes. Agencija RS za okolje je na uradnem Twitter profilu zapisala, da so v preteklosti po mrazu v začetku aprila izstopala leta 1956, 1970 in 2003. Leta 1970 so denimo v Babnem Polju v začetku aprila namerili -19,0 stopinj Celzija, v Ratečah pa -13,8 stopinje. Leta 2003 so osmega aprila v Portorožu namerili -4,2 stopinji Celzija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine