6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

V Avstraliji tudi uradni poziv k omejitvi moči Facebooka in Googla

Avstralska komisija za varstvo konkurence in potrošnikov ACCC je v okviru 18-mesečne raziskave vpliva digitalnih platform na novinarstvo in oglaševanje ugotovila problematično ravnanje s podatki, ki bi bilo lahko škodljivo za uporabnike. Platforme, kot sta družbeno omrežje Facebook in spletni iskalnik Google, so preveč dominantne, je opozorila.

 

ACCC je v poročilu zapisal, da potrošniki niso ustrezno obveščeni o tem, kako se zbirajo njihovi podatki, poleg tega pa imajo zanemarljiv vpliv na velikanske količine zbranih podatkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podatki, zbrani brez pristanka uporabnikov, so po oceni komisije zelo problematični, zato v okviru digitalnih platform svetuje vzpostavitev kode zasebnosti. Hkrati je ACCC avstralsko vlado pozval, naj ukrepa in omeji tržno prevlado Facebooka in Googla v državi.

“Večinski odgovor digitalnih platform na naše ugotovitve je mogoče opisati kot ‘Zaupajte nam’,” je kritičen prvi mož komisije Chair Rod.

Svet se po njegovih besedah vse bolj zaveda velikanske moči teh platform na potrošnike, novice, posel in širšo družbo, posledica tega vpliva pa so tudi dezinformacije ter vse manjše zaupanje v medije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine