9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Ustanovljena rokodelska zadruga izdelovalcev suhe robe

Piše: L. B.

V Občini Sodražica je bila včeraj, 1. julija 2021, ustanovljena Rokodelska zadruga Sodražica »In situ«, ki bo nadaljevala več kot petstoletno tradicijo izdelave suhe robe.

Ustanovitev je uspela s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, ki jih je pridobila s partnerji na razpisu Lokalne akcijske skupine (LAS) Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe.

V sporočilu za javnost so zapisali:»Poglavitni cilji nove zadruge bodo povezovanje in razvoj rokodelskih in lesno predelovalnih dejavnosti, pospeševanje gospodarskih koristi članov, njihov boljši status in večja prepoznavnost na trgu. Združeni bodo lažje poiskali nove tržne poti, se povezali za uspešnejše trženje in promocijo ter imeli močnejše izhodišče za pogajanje o nabavnih cenah surovin, strojev, opreme in orodij. Rokodelska zadruga Sodražica bo po etičnih načelih zadružništva in socialnega podjetništva spodbujala solidarnost in sodelovanje med člani. Krepila bo njihovo socialno, gospodarsko, okoljsko in promocijsko povezovanje z lokalnim okoljem. Večala bo prepoznavnost občine in regije, blaginjo in pripadnost prebivalcev, s tem pa tudi zanimanje zunanjih investitorjev, poslovnih partnerjev in turistov za občino in celotno regijo.«

Sodražica ima največ »suhorobarjev« – izdelovalcev lesenih izdelkov. Od leta 2005 je Občina Sodražica nosilec ene redkih in zato še toliko bolj dragocenih geografskih označb v Sloveniji: »Ribniška suha roba«, ki povezuje občine Sodražica, Ribnica, Kočevje, Loški Potok, Velike Lašče, Dobrepolje in Bloke.

»Rokodelstvo je najbolj trajnostna oblika proizvodnje dobrin… Energijo črpa predvsem iz človeškega telesa, uma in rok. Materiale za izdelke poišče in najde v svojem najožjem okolju, ne da bi mu pri tem škodovala. Zadružništvo povezuje poslanstvo trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva z vrednotami socialnega podjetništva, medsebojnega sodelovanja, pomoči in demokratičnega soodločanja. Namesto k profitu teži k poštenemu plačilu za delo zadružnikov,« so dodali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine