27.8 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Urine kazalce bomo ponoči premaknili za eno uro naprej, spanja bo uro manj

Piše: C. R.

Urine kazalce bomo v nedeljo ob 2. uri zjutraj prestavili na 3. uro in tako prešli na poletni čas. Če ne bo drugačne odločitve, se bomo na zimski čas znova vrnili zadnjo nedeljo v oktobru. Po stališču Evropskega parlamenta naj bi se namreč premikanje ure v EU letos končalo, končno odločitev za zimski ali poletni čas pa je prepustil članicam.

Vendar pa je epidemija covida-19 to vprašanje tako v Sloveniji kot v drugih članicah potisnila v ozadje. Slovenska vlada je leta 2018 načeloma podprla predlog direktive za ukinitev premikanja ure, a pod pogojem, da se na ravni EU zagotovi mehanizem in ustrezen rok za koordiniran prehod na usklajen čas.

Javno posvetovanje, ki ga je Bruselj izvedel v letu 2018, je pokazalo, da smo Slovenci tako kot Portugalci, Ciprčani in Poljaki bolj naklonjeni poletnemu času.

A po pojasnilu ministrstva za infrastrukturo je v Sloveniji standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Če bi ukinili premikanje ure na poletni čas, bi tako skozi celo leto na podlagi zakona o računanju časa obveljal standardni zimski čas, piše STA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine