-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Urejenost in osvetlitev vpliva na občutek varnosti obiskovalcev turistične destinacije

Piše: C. R.

Letošnji posvet VARNO POLETJE z naslovom “Vpliv urejenosti in osvetlitve na občutek varnosti obiskovalcev turistične destinacije” se je letos odvijal v Kopru.

Tradicionalen vsakoleten posvet Varno poletje organizirata Policijska uprava Koper in UP FTŠ Turistica z namenom osveščanja o varnosti in njenem pomenu pred začetkom glavne turistične sezone. Letošnja tema okrogle mize se je osredotočila na segment varnosti življenja v urbanem prostoru obalnih mest in občin. Urejenost ali neurejenost okolice je še bolj kot za obiskovalce in turiste pomembna za domačine, ki v kraju stalno živijo.

Dogodek se je pričel s predstavitvijo statistike kriminalnih dejanj v obalnih mestih, ki ga je predstavila kriminalistka Andreja Moličnik Potepan, in s predavanjem kriminalista Mateja Družine za lastnike in najemnike lokalov o preventivnem ravnanju v primeru vlomov in vandalizma ter ropov. Lastniki lokalov so predstavili svoje izkušnje in prizadevanja, da bi skupaj z Občino poiskati rešitve za večjo varnost, predvsem v smeri preventivnih ukrepov. Izpostavili so, da že občasne skupne patrulje policistov in redarjev vplivajo na večji občutek varnosti lokalnih prebivalcev, dnevnih obiskovalcev in turistov.

V drugem delu posvetu se je pod vodstvom moderatorja dr. Janeza Mekinca iz UP FTŠ Turistica izvedla okrogla miza na temo vpliva urejenosti in osvetlitve na občutek varnosti obiskovalcev turistične destinacije. V začetku posveta je Mark Burton-Page, direktor mednarodne mreže mest za urbano razsvetljavo LUCI (Lighting Urban Community International) v video-posnetku predstavil organizacijo ter razmišljanja o vplivu osvetljevanja mest na varnost in turizem. LUCI pomaga mestom, da se soočajo s novimi oblikami urbanega razvoja, življenjskega sloga in potrebami po bolj trajnostnem razvoju ter pomaga pri iskanju ustreznih odgovorov na velike izzive z osvetljevanjem.

Prof. dr. Gorazd Meško je izpostavil nekatere izzive kot so prostori znotraj obalnih občin, kjer je največ kriminala v urbanem in ruralnem okolju, prikazal je povezavo med urejenostjo okolja in pojavnostjo kaznivih dejanj ter orisal katere ukrepe policija izvaja ali predlaga z namenom boljše urejenosti okolice in s tem zmanjšanja kriminalitete oziroma drugih kršitev. Damjan Sever iz Policijske uprave Koper je v razpravi izpostavil primer dobre prakse urejenosti nekaterih območij v Kopru. Podaril je, da so prav policisti velikokrat pobudniki za ureditev določenih okolij, prav tako pa so tudi pobudniki koordinacij in različnih dogovorov za izboljšanje varnosti. Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Mestne občine Koper, pa je kot primer izpostavila, da v okviru aktualnega Festivala Art pravkar potekajo poslikave podhodov z umetniškimi deli, ki daje drugo podobo temnim podhodom in hkrati možnost umetniškega izživljanja. S kulturnimi in preventivnimi dejavnostmi se oblikujejo v zanemarjenih in zapostavljenih točkah novi prostori, kjer se tako prebivalci kot obiskovalci počutijo prijetneje in predvsem varneje. Dr. Meško je še izpostavil, da je partnersko sodelovanje med komunalo in redarstvom dobra rešitev tako pri razbremenjevanju policije kot tudi pri socialni vlogi, ki jo lahko prevzemajo redarji in pomagajo poleg urejanja prometa tudi informirati in usmerjati turiste.

Skupna ugotovitev razprave je bila, da je v Sloveniji še vedno okolje zelo urejeno v primerjavi z drugimi tujimi prestolnicami in turističnimi kraji, kar je potrebno ohranjati in vzdrževati. Prav tako je povezovanje vseh lokalnih akterjev v okviru varnostnih svetov pred sezono ključnega pomena. To prispeva k varnejšemu poteku turistične sezone.

Vir: PU Koper

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine