22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Umrl človek, ki je pravno zagovarjal tako Miloševića kot Sadama Huseina

Piše: C.R.

V 93. letu starosti je umrl Ramsey Clark, ki je bil v 60. letih prejšnjega stoletja ameriški minister za pravosodje, kasneje pa mirovni aktivist in med drugim pravni svetovalec bivšega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića. Bil je tudi član odvetniške ekipe, ki je branila strmoglavljenega iraškega samodržca Sadama Huseina.

Nekdanji državni tožilec, ki je pogosto veljal za kontroverzno liberalno osebnost, je umrl 9. aprila na svojem domu v New Yorku, je za ameriške medije sporočila njegova nečakinja Sharon Welch. Vzroka smrti niso navedli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Clark je bil pravosodni minister v vladi ameriškega predsednika Lyndona Johnsona med letoma 1967 in 1969. V tej funkciji je nadziral sprejetje vrste zakonov proti diskriminaciji na področju stanovanjske politike in zaposlovanja ter nasprotoval smrtni kazni.

Sčasoma je postal velik kritik ameriške zunanje politike, ki jo je označil za “genocidno”, kot tudi goreč nasprotnik ameriških vojaških posredovanj v svetu, od Vietnama do Iraka.

Postal je pravni zagovornik spornih primerov in nepriljubljenih političnih voditeljev, med njimi iraškega predsednika Sadama Huseina in egiptovskega islamističnega klerika Omarja Abdela Rahmana. Clark je bil tudi eden od pravnih svetovalcev Slobodana Miloševića pred začetkom sojenja na haaškem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, še navaja AFP.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine