6.6 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Ukrepi proti epidemiji glede verskih obredov tudi na veliko noč nespremenjeni: brez slovesne “aleluje”, petja ne bo

Piše: G. B.

Čez tri tedne bo velika noč oz. najprej velikonočno tridnevje, zato se marsikdo sprašuje, kako bodo takrat potekali verski obredi in ali bo kaj sprememb in sproščanj ukrepanj.

Namreč, za zdaj velja, da je število vernikov na določen prostor omejeno in sicer ena oseba (z družinskimi člani) na trideset kvadratnih metrov. Ponavadi ima vsaka cerkev objavljeno določeno največje število vernikov, ki so se dolžni omejitev držati. To tudi pomeni, da če ob vstopu v bogoslužni prostor opazijo, da je največje število oseb preseženo, mora bogoslužni prostor nemudoma zapustiti. Spremljanje obreda je možno na prostem pred cerkvijo, vendar ne več kot deset oseb, saj gre za dogodek v okviru javnega zbiranja.

Prav tako velja, da morajo pri maši tako duhovnik kot verniki ves čas nositi masko, obhajilo je izključno na roke. Pri maši tudi ni petja, dovoljeno je izvajanje instrumentalne glasbe.

Kot so sporočili iz SŠK, do velike noči sprememb ne bo, razen če se bodo v posamezni škofiji razmere toliko izboljšale, da bo mogoče dodatno sproščanje ukrepov. Kar pa je, glede na širjenje novih različic covid19, praktično misija nemogoče – skoraj večja verjetnost je, da bi bile cerkve za veliko noč znova zaprte. V vsakem primeru pa bodo velikonočne slovesnosti brez slovesnega petja.

Navodila za prilagojeno obhajanje velike noči so objavljena TUKAJ.

Pojavljajo pa se tudi predlogi, da bi morda preko ozvočenja predvajali že posneto velikonočno glasbo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine