-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Ugrabljenega sina starša objela po 30ih letih

Kitajec Mao Yin, ki so ga pred 32-leti ugrabili še kot malčka, se je v ponedeljek naposled ponovno srečal s svojimi biološkimi starši. Srečanje je posledica uporabe tehnologije prepoznavanja obraza, ki jo je kitajska policija uporabila pri iskanju ugrabljenega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Policija je z omenjeno tehniko postarala eno od Maovih fotografij iz ranega otroštva ter primerjala predelano fotografijo s podatkovno bazo, da bi našli ustrezna ujemanja. Pri tem so se opirali na namig, da je neka oseba v poznih 80. letih minulega stoletja iz Sichuana kupila otroka.

Biološki starši nikoli niso prenehali iskati svojega pogrešanega sina, ponedeljkovo ponovno srečanje pa je bilo zelo čustveno. Maova mati Li Jingzhi je za kitajske medije povedala, da je ob izginotju sina pustila službo ter pristojnim poslala več kot 100.000 letakov, prav tako je prek več televizijskih postaj pozivala k sinovi vrnitvi. V treh desetletjih je prejela 300 namigov o izginulem sinu, ki pa so se vsi izkazali za napačne.

Nato je policija v mestu Xi’an, kjer so malčka ugrabili, letos aprila dobila namig, da naj bi nek moški iz province Sichuan v poznih 80. letih minulega stoletja v provinci Shaanxi kupil otroka. Policija je nato izsledila Maa, ki so ga nadomestni starši preimenovali v Gu Ningninga in je odraščal brez kakršnegakoli vedenja o svojih bioloških starših in da je bil ugrabljen. Z analizo DNK so potrdili, da gre za ugrabljenega sina Li Jingzhi.

Ponovno snidenje danes 34-letnega Maa z biološkimi starši je pripravila policija iz mesta Xi’an. Ob prihodu na kraj srečanja je Mao nemudoma stekel v materin objem. “Ne želim, da me še kdaj zapusti. Ne bom mu pustila, da me še kadarkoli zapusti,” je ob tem dejala Li, ko je sina držala za roko.

Na Kitajskem vsako leto izgine več otrok, vendar ne obstajajo uradni statistični podatki o njihovem dejanskem številu. Leta 2016 so vzpostavili sistem, ki prek družbenih omrežij in pametnih telefonov pošilja obvestila o pogrešanih otrocih. V zadnjem desetletju je policija s pomočjo tehnike ujemanja DNK pomagala več kot 6300 otrokom, da se ponovno srečajo s svojo biološko družino.

Ugrabitve otrok ter tihotapljenje otrok, predvsem dečkov, so se na Kitajskem razširile v 80. letih minulega stoletja, ko je država uvedla strogo politiko enega otroka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine