31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Tradicionalni slovenski zajtrk tudi v Argentini

Piše: Damian Ahlin 

Okoli osme  ure štartamo iz mestne četrti ob Srebrni reki v smeri severnozahodnega dela predmestja, kjer se nahaja slovensko društvo Slomškov dom. V njem se razvija tudi sobotni osnovnošolski pouk.  Šola je poimenovana po Antonu Martinu Slomšku. 

Sobota, 9. oktober 2021.  Buenosaireško podnebje spomladi se zna  obnašati zelo različno: nihava med sončnim vremenom in pretežno oblačnostjo, ponekod celo rahle padavine, prijetno topli dnevi in hladne noči. Torej navedena sobota nam ni bila izjema. Jutro je bilo še vedno hladno in pretežno oblačno. Okoli osme  ure štartamo iz mestne četrti ob srebrni reki v smeri severnozahodnega dela predmestja. Delno po avtocesti, po obvoznici in hitro cesto. Po 26 km ali dobro uro vožnje pridemo do Ramos Mejia, v občini La Matanza kjer se nahaja slovensko društvo Slomškov dom. V njem se razvija tudi sobotni osnovnošolski pouk . Šola je poimenovana po Antonu Martinu Slomšku.

Tokart nismo prišli sami. Kot prav gotovo veste se ministrica Urada vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch nahaja v Argentini in je izkoristila sobotno jutro ter se pridružila k tradicionalnemu slovenskemu zajtrku katerega so pripravili odborniki društva, odbor staršev in učitelji šole. Poleg ministrice so se tega udeležili tudi veleposlanik Republike Slovenije v Argentini,  g. Alain Brian Bergant in druga sekretarka na slovenskem veleposlaništvu v Argentini ga. Urška Učakar, ter svetovalka za odnose z javnostjo na Uradu Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ga. Ana Šket. Ob začetku so  na odprtem dvorišču, ob dviganju zastav, zapeli obe himni. Namesto, da bi se takoj za tem razdelili po učilnicah,  so se učenci tokrat  zbrali in zapeli vsem navzočim. Ministrica je to lepo gesto poplačala s slaščicami, ki so jih bili vsi učenci zelo veseli in z njimi se je tudi osebno pogovorila.

Argentina Slovenski zajtrk. (foto: USZS)

Premestili so se v jedilnico ob pogrnjenih mizah kjer so že bile pripravljene vse dobrote namenjene zajtrku.

Sledile so pozdravne besede predsednika društva g. Marka Selana. Med drugimi je omenil sledeče: Slomškov dom praznuje letos svojo 60. obletnico. To je dom v katerem se druži čez 300 članov, kar skupno pomeni okoli 500 oseb. V njem deluje slovenska sobotna šola Antona Martina Slomška, mladinske organizacije, Dekliška in Fantovska zveza, Farni odbor, organizacija Mladcev in Mladenk, Zveza mater in žena, mešani pevski zbor Ex Corde, Gledališka skupina,  pred kratkim ustanovljen Vrtni klub. In vse to seveda v slovenskem duhu  ter iz ljubezni do slovenstva.

Voditelica šole ga. Marjana Grabnar,  je tudi pozdravila in izrekla:  Nasa šola letos praznuje 72. obletnico in 60 let odkar je v tem poslopju! V letošnjem letu obiskuje pouk 41 učencev in učenk. Tudi 15 učiteljic in učiteljev delimo to krasno nalogo, da učimo otroke slovenski jezik. Pouk poteka ob sobotah od 8.30 do 14. ure, od marca do novembra. Učijo se slovenščino, slovstvo, zemljepis Slovenije, zgodovino, verouk, petje in telovadbo. 

Bila je še vrsta pozdravnih besed. Po zajtrku in družabnosti se je nadaljevala dejavnost na vrtu doma kjer je ministrica vsadila oljko s pomočjo otrok. Oljčno drevo, kot simbol miru, opomin na važnost druženja, integracije  in medsebojnega prijateljstva.

Tako so zaključili prvi obisk. Pot so nadaljevali v dom za ostarele poimenovan Rožmanov dom, ki se nahaja v bližini.

Po mnenju članov društva lahko povzamemo sledeči odstavek:

Veseli smo in hvaležni dr. Heleni Jaklitsch, da nas je obiskala, se z nami pogovarjala,  se nam tako iskreno posvetila, zelo nam je bila blizu, zelo srčna!  Iz srca hvala in nasvidenje! 

Viri :

https://www.facebook.com/SlomskovDom

https://www.facebook.com/uradslovenci/

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine