-2.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

To je mesto, v katerem je postrežba mesa prepovedana

Piše: Damian Ahlin

Varanasi v Indiji je naseljen že vsaj od leta 1800 pred našim štetjem in velja za eno najstarejših mest na svetu ter eno najbolj svetih za približno 1,2 milijarde hindujcev na svetu.  Leta 2019 je vlada prepovedala prodajo in uživanje mesa v tem mestu.

Vsak dan se ob zvonjenju tempeljskih zvonov na deset tisoče vernikov spusti po 88 stopnicah in se potopi v reko Ganges, da bi se oprali svojih grehov.

Večina prebivalcev Varanasija se držijo stroge čiste vegetarijanske prehrane. Mesto je morda duhovna prestolnica Indije, vendar ni ravno znano po tem, da bi privabljal kulinarične romarje. Večina kulinaričnih turistov se pred odhodom v Varanasi verjetno odpravi v znana središča države, New Delhi, Kalkuto ali Chennai.

Vendar je vegetarijanska kuhinja v Varanasiju tako zanimiva zato, ker na njene vegetarijanske specialitete neposredno vpliva močan občutek za duhovnost.

Jedilnik temelji na ajurvedskih načelih in upošteva najstrožje standarde vegetarijanstva, ki jih predpisuje sanatana dharma, absolutna oblika hinduizma. Tako pri kuhanju prepoveduje uporabo čebule in česna, ki naj bi med drugim povečevala jezo, agresijo in tesnobo. Skoraj vsaka hindujska družina v Varanasiju ima doma oltar, posvečen Šivi. Uživanje mesa doma je nepredstavljivo.

Po tem vzorcu je leta 2019 hindujska nacionalistična vlada  prepovedala prodajo in uživanje mesa v oddaljenosti 250 metrov od vseh templjev in zgodovinskih znamenitosti v Varanasiju.

To je spodbudilo restavracije, da so začele ponujati lokalne vegetarijanske recepte, ki so se v varanasijskih gospodinjstvih prenašali iz roda v rod, vendar obiskovalcem prej niso bili na voljo.

Tako danes lahko vidimo, da v razkošnem hotelu BrijRama Palace, impozantni zgradbi iz peščenjaka na Munshi Ghat na bregu Gangesa, izvršni kuhar Manoj Verma uporablja svoje enciklopedično znanje tradicionalne vegetarijanske kuhinje v Varanasiju.

Ali na primer restavracija Shree Shivay, ki se nahaja na drugi strani mesta, je ena od vse bolj priljubljenih restavracij, ki ponuja lokalne recepte. Domačini ocenjujejo, da je danes v Varanasiju med 40 in 200 takih restavracij, kar je velik skok od prepovedi mesa leta 2019.

Zadnje novice

Sorodne vsebine