-0.2 C
Ljubljana
torek, 30 novembra, 2021

Tega verjetno niste vedeli, kako so trije novi diakoni povezani s politiko…

Piše: blagovest.si

Čeprav nam že sedemdeset let v glavo vtepajo strogo ločitev Cerkve od politike, pa so letošnja diakonska posvečenja tokrat nekoliko ponagajala tistim, ki menijo, da mora biti ločitev med Cerkvijo in državo dosledna.

Letos so bili namreč na dan državnosti v diakone posvečeni trije bogoslovci: Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon in Rok Gregorčič. Imena, ki nam ne povedo kaj dosti, dokler treh novih diakonov dobro ne spoznamo.

Janez Pavel Šuštar, ki ima za svojega krstnega zavetnika papeža sv. Janeza Pavla II., je namreč brat poslanke NSi Tadeje Šuštar, prihaja pa iz velike družine, ki je tudi sorodstveno zaznamovana z duhovnimi poklici. Novi diakon Janez Pavel je namreč nečak ljubljanskega pomožnega škofa in generalnega vikarja ljubljanske nadškofije Franca Šuštarja. Slednji je bil v preteklosti dvakrat rektor ljubljanskega semenišča in vmes tudi župnik župnije Grosuplje. Tam sedaj deluje njegov nečak Martin Golob, Martinov brat Matija pa se na duhovništvo še pripravlja. Kot zanimivost naj še povemo, da ima Martin Golob po očetovi strani (tudi očetu je ime Martin) strica duhovnika Alojzija Goloba, med njegovimi sorodniki pa je bil še en sicer prezgodaj umrli duhovnik, to je Lojze Hostnik, ki je nazadnje deloval v župniji Homec pri Kamniku. To pa je župnija, od koder izhajajo Šuštarjevi, torej tudi novi diakon.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine