3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Svetovni dan sladkorne bolezni – vloga pedikure sladkornih bolnikov

14. november je svetovni dan sladkorne bolezni – diabetesa, redna in ustrezna skrb za noge oseb z diabetesom pa je izrednega pomena za preprečevanje zapletov, ki vodijo v amputacije nog pri ljudeh s periferno nevroishemičnimi okvarami, kot so sladkorni bolniki! Pomembno je tako redno (samo)pregledovanje in domača nega, kot redna kakovostna profesionalna oskrba in nega pri strokovnjakih – usposobljenih pedikerjih. Vendar pa je možno pridobiti znanja iz pedikure na različne načine in na različnih nivojih – od kratkih tečajev do visokošolskega študija, področje pa je precej neregulirano. Zato je zelo pomembno za vse, ki imajo resnejše težave s stopali, še zlasti pa za osebe z diabetesom, da se prepustijo res le dovolj usposobljenim pedikerjem glede na njihovo problematiko in sami preverijo njihovo izobrazbo. Za ureditev področja in večjo preglednost nad kakovostjo ponudnikov pedikerskih storitev si prizadevamo na VIST – Visoki šoli za storitve v okviru Delovne skupine za pedikuro.

Pedikura je po definiciji nega zdravih, lažje poškodovanih in utrujenih nog. A pedikura premore mnogo več kot samo nego! Je lajšanje bolečin pri hoji, sanacija nebolezenskih sprememb stopal, podporna pri zdravljenju bolezenskih sprememb stopal ipd., in najpomembnejše, je preventiva pred zapleti, še zlasti pri ljudeh s periferno nevrosihemičnimi okvarami, kot so sladkorni bolniki!

Gaja Udovič, dipl. kozmetičarka (VS), sodelavka Oddelka za kozmetiko VIST, predsednica Komisije za pedikuro pri Delovni skupini za pedikuro: »Nega nog sladkornega bolnika je izrednega pomena, saj s tem lahko vzdržujemo stopala zdrava, hkrati pa lajšamo že obstoječe težave na stopalih. Pedikerska nega nog sladkornih bolnikov zajema prepoznavanje sprememb na stopalih, vključno s prepoznavo možnosti nastanka razjede, ter obravnavo vseh pedikerskih problematik, kar vključuje krajšanje in oblikovanje nohtov in obnohtja, konzervativno obravnavo in sanacijo vraščenih nohtov, podporna obravnava pri zdravljenju glivičnih okužb, obravnava poškodovanih in deformiranih nohtov, ter odstranjevanje keratoz, kot so kurja očesa, otiščanci in razpoke. Pedikura sicer ne vključuje oskrbe diabetičnih ran, je pa vsekakor toplo priporočljiva za vse sladkorne bolnike, saj lahko pediker še pravočasno prepozna določene spremembe in prične z njihovo obravnavo, ali pa jih napoti v nadaljnjo zdravniško oskrbo. Ne pozabimo namreč na dejstvo, da lahko pri sladkornih bolnikih s časom lahko pride do okvar žilno-živčnih struktur, kar pomeni, da bolniki težje, ali pa sploh ne zaznavajo več bolečin na stopalih in s tem spregledajo nastanek mnogih alarmantnih stanj, ki lahko vodijo do amputacije delov spodnje okončine.«

Žal pa se v naši državi na letni ravni še vedno zgodi približno 400 amputacij nog, še zlasti pri osebah s sladkorno boleznijo, in zaskrbljujoč je podatek, da kar tretjina teh nastane zaradi napačne pedikerske obravnave! Žal je v Sloveniji kakovost izvedbe pedikure še vedno slabo regulirana, zato se na VIST – Visoki šoli za storitve najrazličnejših nivojih trudijo, da bi dosegli dvig kakovosti storitev pedikure in ozaveščenost uporabnikov storitev o načinih in možnostih pedikerske nege. Prvi korak je seveda visokošolski študij kozmetike, v okviru katerega študentje oz. študentke pridobijo znanja s tega področja na visokošolskem nivoju, še posebej tiste, se specializirajo za to področje z izbiro temu namenjenih izbirnih predmetov. Dodatnim usposabljanjem so namenjena specializirana visokokakovostna neformalna izobraževanja, ki jih izvajajo. 

Poleg tega pa VIST vodi Delovno skupino za pedikuro, v katero je vključenih okoli 80 pedikerk z različno izobrazbo in izkušnjami iz cele Slovenije. Skupina ob podpori Diabetološkega oddelka UKC Ljubljana, gradi koncept Klasifikacije tipov pedikure, ki bo omogočal boljšo regulacijo celostnega področja pedikerskih obravnav.

Ker je za ustrezno obravnavo ključno prepoznavanje problematik na stopalih, poznavanje vzrokov za njihov nastanek in njihove mehanizme, na VIST pripravljajo tudi obširen katalog Sprememb na stopalih, v katerem bo opisanih preko 100 bolezenskih in nebolezenskih sprememb na stopalih, ki bodo vključevali tudi realne fotografije iz praktičnega dela, ter načine in pristope obravnav. Katalog bo namenjen širši skupini  strokovnjakov, ki se ukvarjajo s problematiko na stopalih (pedikerji, kozmetičarke, zdravniki, diabetologi, dermatologi…). Zasnovo kataloga so začeli snovati v okviru projekta ŠIPK 2018-20 (Študentski inovativni projekti), pri tem pa so sodelovale študentke kozmetike 1. in 2. stopnje na VIST ter študenti medicine, živilstva ter strokovnjaki s področja dermatologije, diabetologije idr.

Gaja Udovič, dipl. kozmetičarka (VS): »Zatorej sladkorni bolniki, dobro poskrbite za svoja stopala! Izvajalce pedikerskih storitev vedno povprašajte po izobrazbi, pridobljenem zanju in izkušnjah ter smotrno izbirajte primerno obravnavo. Mi pa se bomo po najboljših močeh potrudili, da bomo ustvarili dobro podporno zaledje, ki bo omogočalo varno in kakovostno obravnavo vaših stopal.   

Vir: www.vist.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine