24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Sv. Štefan, mučenec, ki “moti božično idilo”

Piše: blagovest.si

Katoliška cerkev 26. decembra praznuje god sv. Štefana, diakona in prvega mučenca. Na dan Slovenija obeležuje tudi dan samostojnosti in enotnosti. Ker pa letošnji god sv. Štefana pride na nedeljo, ki je hkrati tudi nedelja Svete družine, ga liturgično letos ne obhajamo. Nas pa praznik tega mučenca spominja na to, da je Jezus prišel na svet v temo, ki ga ni sprejela, kot pravi evangelist Janez – dobrih trideset let kasneje so Jezusa umorili na križu, preganjali pa so tudi njegove učence. Po nedolžnih otrocih in sv. Janezu Krstniku je kot prvi izpričani kristjan v roke rabljev padel sv. Štefan, diakon grškega imena. 

Pri nas praznujemo državni praznik samostojnosti in enotnosti, uradni državni praznik pa je ta dan tudi v Avstriji, Bolgariji, na Češkem, v Črni gori, na Danskem, v Estoniji, na Hrvaškem, v Nemčiji, na Nizozemskem, Irskem, v Italiji, na Poljskem, v Romuniji, Srbiji in Španiji.

Diakonsko posvečenje sv. Štefana

Apostoli so zaradi obilice oznanjevalnega dela prišli do sklepa, da potrebujejo pomočnike, ki bodo skrbeli za gmotne potrebe vdov in revnih članov krščanske skupnosti.[1] Skupnost je izmed svojih članov izbrala sedem mož, »polnih Duha in modrosti« (Apd 6,3), na katere so apostoli potem položili roke. To je bilo prvo diakonsko posvečenje v zgodovini Cerkve.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine