-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Stičišča raznolikosti – Vprašanje identitete včeraj, danes, jutri na simpoziju v dvorani Slovenske matice

Piše: L. B.

V četrtek, 21. oktobra 2021 ob 10. uri, bo Kulturno umetniško društvo KUD KDO priredilo simpozij na temo Identiteta včeraj, danes, jutri, ki se bo odvijal v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani.

Nastopili bodo: Erika Jazbar, Ivo Jevnikar, Martin Sušnik, Milan Obid, Igor Škamperle, David Bandelj, Jernej Šček, Marin Brecelj, Marjan Kravos in Andrej Lokar.

Namen simpozija je soočenje s ključnim vprašanjem zatona identitete v postmodernem svetu, pri katerem je mogoče opaziti dva pojava: po eni strani zaton človekove identitete kot filozofsko/ontološke kategorije, njeno razblinjenje v vse večjo »likvidnost«, po drugi strani pa množenje doslej še nepoznanih identitetnih vzorcev na družbeni ravni. Malodane vse sodobne filozofske struje soglašajo, da bo vprašanje identitete, vprašanje človekovega »jaza« – kdo ali kaj človek sploh je –, ključno filozofsko vprašanje 21. stoletja. Osrednja slovenska kultura, ki je v naši tradiciji dobesedno ustvarila slovensko identiteto, kakor jo poznamo danes, se na to vprašanje ne odziva. Še posebej se izmika vprašanju vpliva, ki ga ima sodobna identitetna kriza na slovensko nacionalno identiteto. Zato bodo v slovenski prestolnici o tem spregovorili zdomski in zamejski intelektualci, saj je vprašanje identitete, krizne ali nekrizne, vtkano v naš vsakdan in se razrašča v eksistencialno razsežnost. Prepričani so, da lahko slovenski kulturi posredujejo odgovore na neogibna vprašanja, ki si jih sama še ne zastavlja.

Simpozij je finančno podprl Urad za Slovence po svetu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine