15.8 C
Ljubljana
sreda, 22 septembra, 2021

Ste vedeli, zakaj je sv. Krištof povezan z vozili in blagoslovi avtomobilov?

Piše: Blagovest.si

Sv. Krištof je svetnik, ki ga v naši domovini povezujemo predvsem z blagoslovi avtomobilov. Njegovo ime označuje tistega, ki nosi Kristusa. O njem ni veliko znanega, morda le to, da je kot mučenec umrl pod rimskim cesarjem Decijem okoli leta 250. Goduje na današnji dan. 

Že zgodaj so ga začeli častiti tako na Vzhodu kot na Zahodu. Ko se je njegovo češčenje v dobi prvih epidemij kuge v 13. stoletju silno razraslo, je ob tem skromnem zgodovinskem jedru nastalo veliko legendarnih okraskov, poroča revija Ognjišče. Po teh virih naj bi bil Krištof doma iz kanaanske dežele, iz severnega predela Palestine. “Starši so bili pogani in tak je bil tudi sin, ki mu legende dajejo ime Reprob, po naše Zavrženec. Po telesu je bil velikan in v svojem ponosu je sklenil, da bo služil samo najvišjemu gospodu. Zmenil se je z mogočnim kraljem in bil pri njem v službi dotlej, ko je videl, da se kralj boji hudiča. Pustil je kralja in šel služit hudiču. Nekoč sta Krištof in hudič šla skozi gozd ter prišla do križa. Hudič se je začel tresti od strahu in velikan je spoznal, da je Križani močnejši kot hudič, zato je sklenil, da mu bo služil z vsem srcem. Dal se je krstiti in pri krstu je dobil ime Krištof,” še piše Ognjišče.

V dvanajstem stoletju pa je nastala legenda, da se je Krištof po naročilu pobožnega puščavnika nastanil ob deroči reki in čez njo na splavu prevažal in na ramah prenašal potnike. Nekoč ga je klicalo neko dete, naj ga prenese. Velikan ga je vzel na ramena in dete je postajalo vedno težje. Kot da bi nosil ves svet! »Še več kot ves svet nosiš, Krištof,« se je oglasilo dete. »Nosiš tistega, ki je ustvaril nebo in zemljo. Jaz sem Jezus Kristus. Zasadi svojo palico v zemljo in ozelenela bo. Po tem boš spoznal, da si res nosil mene.« Povod za to legendo je njegovo ime Krištof Kristonosec. To legendo prikazujejo svetnikove upodobitve.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine